Ο αναπαραγωγικός τουρισμός στην Ελλάδα
Reproductive tourism in Greece
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Υπογονιμότητα ; Ιατρικός τουρισμός ; Εξωσωματική γονιμοποίησηΠερίληψη
Η έντονη επιθυμία για την απόκτηση παιδιών και τα προβλήματα υπογονιμότητας, είναι ζητήματα που απασχολούσαν πάντα την ανθρωπότητα και έχει αναφερθεί τόσο σε θρησκευτικές περιγραφές όσο και στην λογοτεχνία και την τέχνη. Η υπογονιμότητα είναι μια πολυπαραγοντική κατάσταση και μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς, παθολογικούς, ανατομικούς ή οργανικούς παράγοντες.
Ο τομέας της εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει επιτύχει αλματώδη ανάπτυξη από την άποψη της ιατρικής επιστήμης και αναπτύσσεται συνεχώς και ραγδαία με νέες μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προκειμένου να καλύψει τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Από απόψεως ιατρικού τουρισμού είναι ένας πολλά υποσχόμενος κλάδος με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης.
Ο ιατρικός τουρισμός, είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος της τουριστικής βιομηχανίας σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο. Ο ιατρικός τουρισμός είναι ουσιαστικά η οποιαδήποτε μορφή ταξιδιού από τον τόπο διαμονής σε άλλες χώρες με σκοπό την αποκατάσταση της υγείας τους ασθενούς χρησιμοποιώντας τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρει ο κάθε προορισμός. Τα κριτήρια που καθορίζουν τις χώρες ως προορισμούς ιατρικού τουρισμού ποικίλλουν, ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που προσφέρουν, με τα κόστη , το νομοθετικό πλαίσιο, την ποιότητα των υπηρεσιών και τη θρησκεία της εκάστοτε χώρας.
Η παρούσα πτυχιακή προσπαθεί να διερευνήσει και να αναλύσει τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης του αναπαραγωγικού τουρισμού στην Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του τουριστικού τομέα, προκειμένου να αυξηθεί η εισροή των του ιατρικών τουριστών στην Ελλάδα και να εδραιωθεί η Ελλάδα ως ένας δημοφιλής προορισμός αναπαραγωγικού τουρισμού.
Για την ανάλυση του αναπαραγωγικού τουρισμού στην Ελλάδα έχουν ληφθεί υπόψιν η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται, τα κόστη, το θεσμικό πλαίσιο, οι κοινωνικοοικονομικοί παράμετροι, οι θρησκευτικές αντιλήψεις καθώς και τα αίτια αναζήτησης συγκεκριμένου τουριστικού ιατρικού προορισμού, και πιο συγκεκριμένα στον τομέα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.