Σχεδιασμός μενού και θέματα υγιεινής στα επισιτιστικά τμήματα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
Master Thesis
Author
Μπουζάλας, Αλέξανδρος Δ.
Date
2003-12-01View/ Open
Subject
Διαχείριση υπηρεσίας σίτισης ; Food service management ; HACCP ; Επισιτιστική επιχείρηση ; Κατάλογοι φαγητών ; Σύνθεση μενούAbstract
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι, αφού πρώτα γίνει μια εισαγωγή στην διοίκηση των επισιτιστικών επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για ανεξάρτητη επιχείρηση, είτε για επισιτιστικό τμήμα ξενοδοχειακής μονάδας, εστιάζοντας σε δύο θεμελιώδεις λειτουργίες της, όπως είναι ο σχεδιασμός του μενού και το θέμα της υγιεινής και ασφάλειας, να εξεταστεί πως λειτουργούν τα ξενοδοχεία πολυτελείας, σε σύγκριση με την θεωρία, στα δύο σημαντικά αυτά ζητήματα για την οικονομική τους επιτυχία. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη ενότητα της εργασίας γίνεται μια εισαγωγή στον κλάδο των επισιτιστικών επιχειρήσεων, τονίζοντας την σημασία του τμήματος τροφίμων και ποτών για τα ξενοδοχεία, ενώ επιπλέον εξετάζονται τα διάφορ είδη των επισιτιστικών επιχειρήσεων. Η οργάνωση των εστιατορίων, η δομή και τα καθήκοντα των θέσεων μέσα σε μια επισιτιστική επιχείρηση είναι το αντικείμενο της δέυτερης ενότητας. Στην τρίτη ενότητα, αφού επισημανθεί η σημασία του μενού για την λειτουργία ενός εστιατορίου, παρουσιάζονται τα διάφορα είδη μενού, οι παράγοντες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την σύνθεση του, καθώς επίσης και οι τρόποι τιμολόγησης των πιάτων του μενού και οι μέθοδοι αξιολόγησης των τιμών (τιμολογιακή πολιτική).