Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΣαββάκης, Ηλίας
dc.contributor.authorΚυριακοπούλου, Αικατερίνη
dc.date.accessioned2023-03-01T08:51:04Z
dc.date.available2023-03-01T08:51:04Z
dc.date.issued2023-02
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/15187
dc.identifier.urihttp://dx.doi.org/10.26267/unipi_dione/2609
dc.description.abstractΟ τρόπος ζωής του ανθρώπινου είδους από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά, ξεκίνησε να βασίζεται στην αλόγιστη κατανάλωση αγαθών αλλά και στην απόρριψή αυτών των αγαθών αμέσως μετά τη χρήση τους, αμέσως μετά, δηλαδή, από την εκπλήρωση τους «σκοπού» τους. Η υπερκατανάλωση των πόρων λάμβανε - και λαμβάνει- μέρος απερίσκεπτα και αδιάκοπα, καθώς είναι συνυφασμένη με τον πολυτελή τρόπο ζωής. Η βιωσιμότητα του μέλλοντος και η ικανότητα των επόμενων γενεών να ζήσουν, επίσης, με την ίδια αξιοπρέπεια, πολλές φορές, δεν λαμβάνονται καν υπόψιν, και οι συνέπειες αυτής της νοοτροπίας παρουσιάζουν αρνητικό αντίκτυπο για το ανθρώπινο είδος. Απόρροια αυτής της νοοτροπίας και του οικονομικού σχεδιασμού αποτελεί η γραμμική οικονομία, η ουσία της οποίας συνοψίζεται με το τρίπτυχο take – make – dispose. Σε συνδυασμό με τις αναδυόμενες προκλήσεις του 21ου αιώνα, δηλαδή, τους περιορισμένους φυσικούς πόρους, την ταχεία αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως και την ανάγκη για κάλυψη των αναγκών του, τις σοβαρές περιβαλλοντικές αλλαγές, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η απειλούμενη βιοποικιλότητα, δόθηκε σαν απάντηση η εφαρμογή της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Κυκλικής Οικονομίας και της Βιοοικονομίας, σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός καλύτερου και βιώσιμου μέλλοντος. Στόχος της εφαρμογής των ανωτέρω πρωτοβουλιών είναι η εξισορρόπηση της χρήσης των πόρων, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των ανθρώπων, (Brundtland, 1987; Keeble, 1988), η στροφή στην τεχνολογική καινοτομία και στην έρευνα, για την αναζήτηση απαντήσεων σε ερωτήματα όπως: Πώς είναι εφικτό να παρασχεθεί τροφή στον αυξανόμενο πληθυσμό, πώς είναι δυνατό να μειωθεί η εξάρτηση των ανθρώπων από μη ανανεώσιμους πόρους, πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να διατεθούν σωστά οι εναπομείναντες x περιορισμένοι πόροι του πλανήτη και τέλος, πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα, όταν η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι το κύριο επίκεντρο της οικονομικής δραστηριότητας (Maciejczak and Hofreiter, 2013). Στην παρούσα εργασία προσεγγίζεται το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα η σπατάλη τροφίμων σε ξενοδοχειακές μονάδες της Ελλάδας, λόγω του έντονου τουρισμού που παρουσιάζεται στη χώρα. Ένας λόγος που η παρούσα εργασία επικεντρώνεται σε ξενοδοχειακές μονάδες αποτελεί η ύπαρξη περιορισμένης βιβλιογραφίας που να αφορά στην σπατάλη τροφίμων στον τομέα της εστίασης, και συγκεκριμένα στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα. Η σπατάλη τροφίμων αποτελεί μία εκ των προκλήσεων που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 30% μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, δηλαδή από 7 δισεκατομμύρια το 2012, ο ανθρώπινος πληθυσμός υπολογίζεται να είναι μεγαλύτερος από 9 δισεκατομμύρια το 2050, και άρα, της αναπόφευκτης εξάντλησης των πόρων (European Commission. Directorate General for Research and Innovation., 2012). Με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων βρέθηκαν τα ξενοδοχεία της Ελλάδας με περισσότερες από 1000 κλίνες, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα για στοιχεία τους που να αποδεικνύουν πως έχουν υιοθετήσει δράσεις πρόληψης ή/και αντιμετώπισης της σπατάλης τροφίμων. Μετά από ψάξιμο στις ιστοσελίδες των ξενοδοχείων ή/και μελέτη των εκθέσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ή Απολογισμών Βιωσιμότητας, συγκεντρώθηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν οι δράσεις σχετικά με την πρόκληση της σπατάλης τροφίμων. Είναι ενθαρρυντικό πως τα περισσότερα ξενοδοχεία του δείγματος φαίνεται να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος και εστιάζουν στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, γεγονός που συμφωνεί με την ιεραρχία της διαχείρισης των αποβλήτων, ενώ σε κάποια ξενοδοχεία εφαρμόζονται και δράσεις για την εκπαίδευση του προσωπικού και των πελατών, αλλά και για τη διαχείριση των απορριμμάτων τροφίμων. Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η πρωτοβουλία WWW Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία, η οποία έχει βάλει τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία στο σωστό δρόμο για την αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων.el
dc.format.extent102el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.titleΤο πρόβλημα της σπατάλης φαγητού σε ξενοδοχεία της Ελλάδας. Δράσεις πρόληψης και μετριασμούel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμηςel
dc.description.abstractENThe way of life of the human species from the industrial revolution onwards, began to be based on the mindless consumption of goods and, on the disposal of these goods immediately after their use, that is, after fulfilling their "purpose". Overconsumption of resources was - and still is - taking place recklessly and unceasingly as it is intertwined with luxurious lifestyles. The sustainability of the future and the ability of the next generations to also live their lives with the same dignity are often not even considered important, and the consequences of this mentality have a negative impact on the survival of human species. The consequence of this mentality and of this economic planning is the generation of linear economy, the essence of which is summed up in the threefold take - make – dispose. So, because of the model of linear economy and the emerging challenges of the 21st century, namely, limited natural resources, the rapid growth of the world's human population and the need to meet its needs, severe environmental changes such as global warming and endangered biodiversity, Sustainable Development, Circular Economy and Bioeconomy were generated and begun to be applied in many fields, with the aim of creating a better and a more sustainable future. The aim of the implementation of the above initiatives is to balance the use of resources, to improve the conditions of the lives of all people (Brundtland, 1987; Keeble, 1988), to invent to technological innovation and research, to seek answers to questions such as: How it is possible to provide food for the growing population, how it is possible to reduce people's dependence on non-renewable resources, how can the remaining limited resources of the planet be properly used and allocated and finally, how will sustainability be achieved when the global economic growth is the main focus of every economic activity (Maciejczak and xii Hofreiter, 2013). In this master thesis, the issue of food waste in Hotels in Greece is approached, as the tourism industry in Greece is a major contributor to economy. One reason that the master thesis focuses on hotel is the existence of limited literature concerning food waste in the catering sector, specifically in the hotel industry in Greece. Food waste is one of the major challenges that humanity must face due to the increase of the world’s population, which is expected to be larger than 9 billion in 2050, and thus, the inevitable depletion of resources (European Commission. Directorate General for Research and Innovation., 2012). The Institute of Tourism Research and Forecasting helped with the acquisition of the names of Greek hotels with more than 1000 beds, and then a thorough investigation was carried out for their data, to discover whether they have adopted actions to prevent the generation of and/or deal with food waste. After searching through the websites of the hotels and/or studying the reports of Corporate Social Responsibility or their Sustainability Reports, the actions related to the challenge of food waste were collected and categorized. It is encouraging the fact that that majority of the hotels in the sample seem to realize the seriousness of the problem and focus on implementing preventing actions for food waste generation, which is in line with the food waste hierarchy, while some hotels also implement actions to educate their staff and their customers. Also, actions for food waste management after it is generated are also present. Finally, remarkable is the initiative WWW Hotel Kitchen: Food has value, which has put the participating hotels on the right track to tackling food waste.el
dc.contributor.masterΒιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξηel
dc.subject.keywordΣπατάλη τροφίμωνel
dc.subject.keywordΑπώλεια τροφίμωνel
dc.subject.keywordΔιαχείριση σπατάλης τροφίμωνel
dc.subject.keywordΤομέας φιλοξενίαςel
dc.subject.keywordΞενοδοχείαel
dc.subject.keywordΕλλάδαel
dc.subject.keywordΣτρατηγικέςel
dc.date.defense2023-02-24


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»