Η ενσωμάτωση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
The integration of the objectives of sustainable development in Local Government
Master Thesis
Συγγραφέας
Χριστοπούλου, Σταυρούλα
Ημερομηνία
2022-12Επιβλέπων
Μανασάκης, ΚωνσταντίνοςΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση ; Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξηςΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Η Ενσωμάτωση των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» εκπονήθηκε κατά την διάρκεια της παρακολούθησης του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Βιοοικονομία. Κυκλική οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πειραιώς κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2019-2021.
Το θέμα πραγματεύεται τη σημαντικότητα της υιοθέτησης και τοπικοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στις τοπικές κοινότητες για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή τους και την επίτευξη τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην εργασία γίνεται μια αναδρομή στα γεγονότα τα οποία οδήγησαν την σύγχρονη κοινωνία στη στροφή προς τη βιώσιμη ανάπτυξη έως το 2015, έτος κατά το οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες ενέκριναν ομοφώνα την Ατζέντα 2030 και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Επίσης, παρουσιάζεται η αντίστοιχη ευρωπαϊκή πορεία και δράσεις.
Στη συνέχεια τονίζεται η σημασία των πόλεων δεδομένης της αυξημένης αστικοποίησης που συνεχίζει να πραγματοποιείται, οι δράσεις της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κοινότητας για τις σωστές συνθήκες διαβίωσης στους σύγχρονους οικισμούς και η σύνδεσή τους με την Βιώσιμη ανάπτυξη.
Παράλληλα παρουσιάζεται ο ιδιαίτερος ρόλος των τοπικών κυβερνήσεων και των οργανισμών που έχουν δημιουργηθεί ώστε να προωθηθεί η Ατζέντα 2030.
Έπειτα επισημαίνεται η σημασία καθενός από τους 17 ΣΒΑ για τις τοπικές κυβερνήσεις, όπως επίσης και η σημασία της ενσωμάτωσής τους που αποδεικνύεται από τους αρκετούς «οδικούς χάρτες» που έχουν δημοσιευτεί από αναγνωρισμένους φορείς ως προς την κατεύθυνση της διαδικασίας για τη δημοσίευση των αντίστοιχων Εθελοντικών Τοπικών Εκθέσεων.
Ακολούθως, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των Εθελοντικών Εκθέσεων τεσσάρων ευρωπαϊκών δήμων: Της Βαρκελώνης, της Βόννης, του Ελσίνκι και της Σκιάθου, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στο Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UNDESA).
Ολοκληρώνοντας την εργασία εξάγονται τα συμπεράσματα που αφορούν: α) τη σημαντικότητα της ενσωμάτωσης των ΣΒΑ για τις τοπικές κοινωνίες, β) την υιοθέτηση κατευθυντηρίων γραμμών στην διαδικασία διεξαγωγής των VLRs και στην διαδικασία αποτύπωσης τους γ) την παρουσίαση καινοτόμων ευρωπαϊκών πόλεων που δημοσίευσαν VLRs στην UNDESA, τα κοινά χαρακτηριστικά τους και τις διαφορές τους αλλά και ε). τις προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση σχετικά με την διαδικασία ενσωμάτωσης των ΣΒΑ στους Ελληνικούς Δήμους.