Στρατηγικό management για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού ολιστικής ιατρικής. Μελέτη περίπτωσης : «Εν Όλω», Κέντρο Ολιστικής Υγείας στην Κρήτη
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ολιστική ιατρική ; Ολιστικές θεραπείες ; Τουρισμός υγείας ; Τουρισμός ολιστικής ιατρικήςΠερίληψη
Ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί έναν γοργά αναπτυσσόμενο κλάδο του τουρισμού και της οικονομίας γενικότερα. Από τις υποκατηγορίες του ο Τουρισμός Ευεξίας κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (66-75%) ενώ ο Ιατρικός Τουρισμός το μικρότερο. Ο Ολιστικός Ιατρικός Τουρισμός κατατάσσεται στον τομέα της ευεξίας. Η όλο και αυξανόμενη ζήτηση του Ιατρικού Τουρισμού οφείλεται στην παγκοσμιοποίηση των μεταφορών και των υπηρεσιών, τη γήρανση του πληθυσμού, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας ανά τόπους και πιστοποιήσεις πάνω σε αυτό, το αυξημένο υγειονομικό κόστος ορισμένων χωρών, την προηγμένη τεχνολογία και τον πολύ μικρό χρόνο αναμονής για ορισμένες θεραπείες. Για το 2014 στις 28 χώρες της ΕΕ στον Τουρισμό Υγείας καταγράφηκαν 61,1 εκατομ. αφίξεις που αποτελούν το 4,3% του συνόλου των αφίξεων τουρισμού. Τα έσοδα άγγιξαν τα 49,6 εκατομ. €, που αποτελούν το 4,6% των συνολικών εσόδων του τουρισμού και ευθύνονται για το 0,33% του ΑΕΠ των χωρών που δέχθηκαν Τουρισμό Υγείας. Σημαντικές χώρες της βιομηχανίας του Τουρισμού Υγείας είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Πολωνία και η Ιταλία.
Η αγορά της Ολιστικής Ιατρικής το 2017 ανήλθε στα 376,3 δισ. δολάρια και το 2019 στα 431,9 δισ. δολάρια. Οι λόγοι που οδήγησαν στην επανεμφάνιση των Ολιστικών θεραπειών στα μέσα του 20 αι. είναι η μη ικανοποιητική αντιμετώπιση των «νόσων του πολιτισμού» από την σύγχρονη Ιατρική, η οποία περιορίζεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων με φαρμακευτικές αγωγές, η συντήρηση μιας παθητικής στάσης από την πλευρά του ασθενούς, η συνειδητοποίηση ότι η εκφύλιση του φυσικού περιβάλλοντος και οι κακές εργασιακές συνθήκες προκαλούν ασθένειες, στα οποία η συμβατική ιατρική αδυνατεί να προσφέρει πρόληψη. Η πρόσφατη πανδημία και οι επιπτώσεις της συνέβαλαν στη στροφή προς ένα πιο Ολιστικό τρόπο σκέψης γεγονός που αναμένεται να ωθήσει περισσότερο την αγορά. Στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένες ο βελονισμός και η ομοιοπαθητική. Η χώρα μας μετράει σειρά πλεονεκτημάτων που μπορεί να αξιοποιήσει ώστε να στοχεύσει και στην αγορά του Ολιστικού Ιατρικού Τουρισμού. Ταυτόχρονα υπάρχουν και μειονεκτήματα τα οποία με κατάλληλες κινήσεις μπορούν να υπερκεραστούν.
Η Μελέτη Περίπτωσης αφορά την επιχείρηση «Εν Όλω», ένα Ολιστικό Ιατρικό κέντρο στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Κρήτη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό της Ελλάδας και συμβάλει κατά ένα μεγάλο ποσοστό στο ΑΕΠ της χώρας τουριστικά (το 20% για το 2019). Αυτό το γεγονός αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη του Ολιστικού Ιατρικού Τουρισμού ως επιπλέον τουριστικό προϊόν της. Αφού μελετήσαμε το εξωτερικό περιβάλλον (το γενικευμένο και τον κλάδο) και το εσωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης ανιχνεύσαμε στους Στρατηγικούς παράγοντες οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στο προς τα πού θα κινηθεί η επιχείρηση μελλοντικά και πώς μπορεί να διευρύνει τη στόχευση της και σε διεθνείς ασθενείς-τουρίστες. Μετά από μία σειρά από εναλλακτικές στρατηγικές προτάσεις καταλήξαμε στην προτεινόμενη Στρατηγική, αυτήν που εξυπηρετεί καλύτερη την Αποστολή έχοντας παράλληλα ελεγχόμενο κίνδυνο.