Η συμβολή της εκπαίδευσης ενηλίκων στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και ο ρόλος των προσωπικών μεταβλητών στην επαγγελματική τους ανέλιξη
The impact of adult learning in skills development, and the role of the personal variables in their professional improvement
Master Thesis
Συγγραφέας
Κοσμά, Βασιλική - Μαρία
Ημερομηνία
2022-07-23Επιβλέπων
Χλέτσος, Θεολόγος - ΜιχαήλΣαΐτη, Άννα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Δια βίου μάθηση ; Δια βίου εκπαίδευση ; Εκπαίδευση ενηλίκων ; Δεξιότητες ; Επαγγελματική εξέλιξηΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία στοχεύει στην διερεύνηση της συμβολής της εκπαίδευσης των ενηλίκων στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και στην μελέτη του κατά πόσο οι προσωπικές μεταβλητές συμβάλλουν στην βελτίωση της επαγγελματικής τους ζωής.
Οι στόχοι της μελέτης αυτής είναι α) να διερευνηθεί ο αντίκτυπος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, β) να μελετηθεί το κατά πόσο συμβάλλουν οι δεξιότητες αυτές στην επαγγελματική αποκατάσταση και στην επαγγελματική ανέλιξη εξίσου και γ) να προσδιοριστούν οι προσωπικές μεταβλητές, ήτοι τα δημογραφικά χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζουν την επαγγελματική εξέλιξη των ενηλίκων. Να μελετηθεί στην ουσία κατά πόσο οι ενήλικες μέσα από τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικά προγράμματα στα πλαίσια της δια βίου μάθησης, αναπτύσσουν επαγγελματικές δεξιότητες και κατά πόσο οι δεξιότητες αυτές σε συνδυασμό με τις προσωπικές μεταβλητές επηρεάζουν θετικά την επαγγελματική τους εξέλιξη και ανέλιξη.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης αυτής και την καλύτερη δυνατή αξιοπιστία της έρευνας, διενεργήθηκε πρωτογενής έρευνα μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο διανεμήθηκε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Google Forms σε ένα δείγμα 120 ενήλικων ατόμων τα οποία συμμετείχαν σε τουλάχιστο ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης ή δια βίου μάθησης είτε ως άνεργοι είτε ως εργαζόμενοι. Για τη συλλογή του δείγματος των 120 ατόμων, χρησιμοποιήθηκε η δειγματοληψία χιονοστιβάδας (snowball sampling) όπου σκόπιμα ξεκίνησε με ένα μικρό πληθυσμό γνωστών ατόμων και στη συνέχεια επεκτάθηκε το δείγμα καλώντας τους αρχικούς συμμετέχοντες να υποδείξουν κι άλλα άτομα τα οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην έρευνα. Ο λόγος που επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος τρόπος δειγματοληψίας είναι η δυσκολία εύρεσης στοιχείων ή λίστας ατόμων τα οποία συμμετείχαν σε κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, λόγω του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
Συνοπτικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα πρωτεύοντα κριτήρια συμμετοχής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων είναι η επαγγελματική εξέλιξη, ενώ τα δευτερεύοντα είναι η προσωπική ανάπτυξη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν πολύ και πάρα πολύ μεγάλη ικανοποίηση από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, αλλά και πως απέκτησαν γνώσεις, ή αλλιώς επαγγελματικές δεξιότητες. Τέλος, ένα ακόμη εύρημα της έρευνας είναι πως το φύλο και η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζουν ορισμένες μόνο από τις απόψεις των ερωτηθέντων όσον αφορά στα κίνητρα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα και την απόκτηση ορισμένων προσωπικών δεξιοτήτων. Επίσης, ο τόπος διαμονής επηρεάζει την ικανοποίηση από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, την απόκτηση γνώσεων από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, καθώς και την απόκτηση ορισμένων τεχνικών γνώσεων. Συνολικά, επομένως, διαπιστώνεται μία σημαντική συμβολή της εκπαίδευσης ενηλίκων στην απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων και γενικά στην επαγγελματική ανέλιξη των συμμετεχόντων στην έρευνα. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα ερωτηθέντων, καθώς και σε άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, είναι απαραίτητες. Επίσης, προτείνεται και η διεξαγωγή ερευνών που θα εξετάζουν πιο ολιστικά τα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουν οι ερωτηθέντες.