Άσκηση εσωτερικής εκπαιδευτικής πολιτικής και ανάληψη του διευθυντικού ρόλου στην σύγχρονη εποχή από γυναίκες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Master Thesis
Συγγραφέας
Μιχαλόπουλος, Παναγιώτης
Ημερομηνία
2022-06Επιβλέπων
Κοκορέ, ΙωάνναΓιαννέλης, Δημήτριος
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Εκπαιδευτική διοίκηση ; Εσωτερική εκπαιδευτική πολιτική ; Γυναίκες διευθύντριες ; Ηγεσία ; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ; Φύλο ; Επαγγελματική ανάπτυξηΠερίληψη
Τις τελευταίες δεκαετίες στο διεθνή χώρο, το ζήτημα της εκπαιδευτικής διοίκησης και ηγεσίας βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών σύγχρονων εκπαιδευτικών συστημάτων, καθώς θεωρείται ότι σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία και την αποδοτικότητα των εκπαιδευτικών οργανισμών.
Στην παρούσα εργασία ζητούμενο είναι η διερεύνηση της άσκησης εσωτερικής εκπαιδευτικής πολιτικής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η ανάληψη του διευθυντικού ρόλου από τις γυναίκες και κατ’ επέκταση το αποτύπωμα που αφήνουν στην καθημερινότητα, του σχολικού οργανισμού. Η εκπαιδευτική μονάδα μέσα στα πλαίσια της σχετικής αυτονομίας είναι δυνατόν να εκφράσει δυναμικά την κριτική της για την εκπαιδευτική πολιτική που διαμορφώνεται κεντρικά, αλλά και να οργανώσει τη δική της «εσωτερική» εκπαιδευτική πολιτική. Οι ευκαιρίες σταδιοδρομίας θα πρέπει να προσφέρονται με αντικειμενικά κριτήρια σε όσους έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θα δίνεται δυνατότητα προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο εκπαιδευτικό περιβάλλον σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από το φύλο τους.
Σκοπός μας είναι να παραθέσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης των γυναικών ως διευθύντριες, να αναλύσουμε το στυλ ή τα στυλ ηγεσίας που χρησιμοποιούν για την εφαρμογή της εσωτερικής εκπαιδευτικής πολιτικής, καθώς και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή αυτής. Επιπρόσθετα θα γίνει προσπάθεια, για την διερεύνηση και καταγραφή των παραγόντων, κυρίως υποστηρικτικών, που επηρέασαν την πορεία των διευθυντριών προς την ανάληψη της θέσης που κατέχουν με σκοπό την προώθηση της οπτικής του φύλλου και της ισότητας.
Για τους παραπάνω λόγους, η έρευνα που θα εκπονηθεί θα αφορά την ποιοτική προσέγγιση με εργαλείο την ημιδομημένη συνέντευξη, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Στην προσπάθεια εγκυρότητας και αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων της έρευνας, οι συνεντεύξεις που θα εκπονηθούν θα αφορούν και γυναίκες διευθύντριες αλλά και άντρες διευθυντές που ασκούν ή έχουν ασκήσει στο παρελθόν τον διευθυντικό ρόλο στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Τέλος, όπως αποδεικνύεται και από την έρευνά μας παρακάτω, οι διευθυντές και διευθύντριες, έρχονται αντιμέτωποι με πληθώρα ζητημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση στην διοίκηση της σχολικής μονάδας και στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Επίσης παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία άμβλυνση της υποεκπροσώπισης των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις και των έμφυλων διακρίσεων σε αυτές. Στην ευρύτερη εικόνα πάντως, γίνεται αντιληπτό πως ναι μεν οι στερεοτυπικές αντιλήψεις τείνουν να μειώνονται αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παύουν και να υφίσταται.