Μελέτη σεναρίων ενεργειακής μετάβασης στον οικιακό τομέα των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Τελική κατανάλωση ενέργειας ; Ζήτηση οικιακού τομέα ; Θερμικές ανάγκες ; Εξηλεκτρισμός ; Ενεργειακή μετάβαση ; Σενάρια πολιτικήςΠερίληψη
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μια προτεραιότητα της Ευρωπαϊκή πολιτικής τα τελευταία χρόνια, ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές προκλήσεις. Για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που τίθενται σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητη η εφαρμογή σύνθετων και πολύπλοκων πολιτικών, των οποίων οι συνέπειες είναι δύσκολο να προσδιοριστούν εκ των προτέρων. Για αυτό το σκοπό, είναι κοινή πρακτική η χρήση υπολογιστικών μοντέλων και η προσομοίωση σεναρίων πολιτικής. Αυτό επιχειρείται και από την παρούσα εργασία, η διερεύνηση σεναρίων ενεργειακής μετάβασης για τον οικιακό τομέα δύο Περιφερειών της χώρας, αυτές της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
Κάνοντας χρήση υπολογιστικού μοντέλου, εξάγονται τα αποτελέσματα ετήσιας κατανάλωσης ανά κλιματική ζώνη και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση δύο διαφορετικών σεναρίων στην περίοδο 2021-2040. Το πρώτο σενάριο αντιστοιχεί σε ένα σενάριο υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας διείσδυση του φυσικού αερίου στο μείγμα του οικιακού τομέα. Το δεύτερο σενάριο είναι σενάριο εξηλεκτρισμού και περιγράφει μια βραχυπρόθεσμη μόνο υιοθέτηση του φυσικού αερίου, όπου στην συνέχεια η εγκατάσταση νέων συστημάτων φυσικού αερίου παύει και δίνει τη θέση του σε αντλίες θερμότητας. Τα δύο σενάρια συγκρίνονται με βάση τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακαv (CO2) που επιτυγχάνουν αλλά και το κόστος εφαρμογής τους, το οποίο περιλαμβάνει τα κόστη καυσίμου, εγκατάστασης νέων συστημάτων θέρμανσης, ανακαινίσεων και φόρου εκπομπής CO2. Τα ευρήματα υποδεικνύουν πως το δεύτερο σενάριο οδηγεί σε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και εκπομπών με παραπλήσιο κόστος εφαρμογής και καλύτερη οικονομική αποτελεσματικότητα σε σχέση με πρώτο.