Η μετάβαση του σχολείου σε ένα νέο «ανοικτό» περιβάλλον εργασίας υιοθετώντας τεχνολογικές καινοτομίες στη δια ζώσης διδασκαλία
The transition of schools to a new “open” work environment by adopting technological innovations in personal teaching

Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Καινοτομία ; Εξ αποστάσεως εκπαίδευση ; Εκπαιδευτική ρομποτική ; Εικονική πραγματικότητα ; Επαυξημένη πραγματικότητα ; Σοβαρά παιχνίδιαΠερίληψη
Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες παγκοσμίως προσπαθούν να αναπτύξουν νέες μεθόδους μάθησης με τη χρήση διαφόρων ψηφιακών τεχνολογιών, η αξιοποίηση των οποίων στην εκπαιδευτική διαδικασία αποτελεί καινοτομία για τις σχολικές μονάδες. Βασική αρχή για να επιτευχθεί καινοτομία στην εκπαίδευση μέσω της τεχνολογίας είναι να συνεργάζονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι για να επιφέρουν αλλαγές, στηριζόμενοι σε σαφής στόχους. Επιβάλλεται αλλαγή παγιωμένων πρακτικών στις σχολικές μονάδες και μια συστημική αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης της καινοτομίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να λαμβάνουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία αλλαγής.
Στην παρούσα έρευνα έγινε προσπάθεια μέσα από τη βιβλιογραφική επισκόπηση να παρουσιαστούν διάφορες μορφές καινοτόμων τεχνολογιών που μπορούν να βρουν εφαρμογή στη σχολική μονάδα. Επιπρόσθετα, μέσα από την ερευνητική μελέτη διερευνήθηκαν και να αναλύθηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τη χρήση των τεχνολογικών καινοτομιών στην εκπαίδευση, το επίπεδο εξοικείωσής τους, τα οφέλη, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενσωματωθούν οι καινοτόμες τεχνολογίες στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ακολουθήθηκε η ποσοτική μέθοδος συλλογής δεδομένων με τη χρήση ερωτηματολογίου σε ένα δείγμα 161 ατόμων.
Τα συμπεράσματα της μελέτης αναδεικνύουν ότι υπάρχει ραγδαία ψηφιακή εξέλιξη στον χώρο της εκπαίδευσης και εξοικείωση του δείγματος με τις έννοιες των καινοτόμων τεχνολογιών, χωρίς όμως να θεωρούν του εαυτούς τους ψηφιακούς γνώστες. Αναφορικά με τα οφέλη τους στην εκπαιδευτική διαδικασία υπάρχει υψηλά θετική άποψη από το σύνολο του δείγματος, αλλά αυτό δεν φάνηκε να είναι αρκετό για να ενταχθούν σε μεγάλο βαθμό στην μαθησιακή διαδικασία. Τέλος, προϋποθέσεις ενσωμάτωσής τους αποτελούν η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η ανάπτυξη κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και λογισμικού υποστήριξης των τεχνολογιών αυτών.