Οικονομική επιδημιολογία
Economic epidemiology
Προβολή/ Άνοιγμα
Περίληψη
Στην διπλωματική εργασία αναλύονται διάφορες πτυχές της οικονομικής επιδημιολογίας. Η οικονομική επιδημιολογία είναι μια επιστήμη που δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη έως σήμερα κάτι που διαφοροποιήθηκε τα τελευταία δύο έτη με την εμφάνιση του SARS-CoV-2 (Covid- 19) και πλέον είναι πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ.
Στην πρώτη ενότητα αναλύονται οι βασικοί όροι που πρέπει να γνωρίζουμε για να κατανοήσουμε την επιστήμη της οικονομικής επιδημιολογίας. Στη συνέχεια αναλύονται ο σκοπός και τα είδη της επιδημιολογίας. Τέλος αναλύεται ο σκοπός της οικονομικής επιδημιολογίας και πως συνδέονται οι επιστήμες των οικονομικών και της επιδημιολογίας, και πως πρέπει αυτή να χρησιμοποιείται για τη χάραξη πολιτικών.
Στην δεύτερη ενότητα αναλύονται διάφορες πτυχές της οικονομικής επιδημιολογίας. Αρχικά αναλύονται κάποιες βασικές έννοιες για την κατανόηση των ασθενειών. Αυτές οι έννοιες θα βοηθήσουν να κατανοηθούν οι τρόποι που η οικονομική επιδημιολογία μπορεί να βοηθήσει στο σχεδιασμό πολιτικών και την λήψη αποφάσεων. Οι μολυσματικές ασθένειες είναι οι πιο σημαντικές στην οικονομική επιδημιολογία, καθώς λόγω απότομης και γρήγορης διασποράς όταν ξεσπά μια μολυσματική ασθένεια, οι πολίτες και οι κυβερνήσεις καλούνται το συντομότερο να σχεδιάσουν και να πάρουν μέτρα για το περιορισμό της ασθένειας αλλά και να προσπαθήσουν να μειώσουν τις οικονομικές συνέπειες της. Αντίστοιχα, δαπανούνται υπέρογκα ποσά για την καταπολέμηση των παθήσεων οι οποίες και αποτελούν την πλειονότητα σε σχέση με τις μολυσματικές ασθένειες. Παρόλα αυτά τις παθήσεις υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χρόνος για να βρεθεί το κατάλληλο πλάνο για την μείωση των δαπανών και την εύρεση νέων καινοτόμων θεραπειών για τη καταπολέμηση τους.
Στη τρίτη ενότητα αναλύονται οι δαπάνες και οι προϋπολογισμοί για την υγεία. Για τον καλύτερο καταμερισμό των δαπανών είναι βασικό να βρεθούν οι ανάγκες για κάθε στάδιο της υγείας ξεχωριστά. Για να γίνει η σωστή κατανομή των δαπανών, πρέπει αρχικά να προσδιοριστεί ο προϋπολογισμός για την υγεία και να κατανεμηθεί. Πρέπει να βρεθούν οι ανάγκες για δαπάνες και οι τρόποι χρηματοδότησης. Τέλος εξίσου σημαντικό είναι να βρεθούν τρόποι μεγιστοποίησης των εσόδων που διατεθούν στην υγεία.
Στη τέταρτη ενότητα αναλύονται οι τεχνολογίες υγείας και πως γίνεται η αξιολόγηση των τεχνολογιών υγείας (ΑΤΥ). Συγκεκριμένα αναλύονται ο σκοπός, τα βήματα, οι τρόποι αξιολόγησης και οι συνέπειες. Πολύ σημαντικό, στην ΑΤΥ είναι να βρεθούν και να αναλυθούν τα κόστη των τεχνολογιών και το αποτέλεσμα αυτών λαμβάνοντας υπόψη το κόστος αυτών. Δηλαδή, να βρεθεί το πλάνο με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από όλες τις πλευρές.
Στη πέμπτη και τελευταία ενότητα της διπλωματικής αυτής γίνεται μια πρακτική εφαρμογή της οικονομικής επιδημιολογίας για το Covid-19 με τη χρήση χρονοσειρών στη γλώσσα προγραμματισμού Python. Συγκεκριμένα αναλύεται το θεωρητικό υπόβαθρο των μεθόδων ανάλυσης χρονοσειρών (ARIMA) που χρησιμοποιήθηκε και δίνονται κάποιες πληροφορίες για το Covid-19 και Ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) που χρησιμοποιήθηκε ως οικονομικός δείκτης στη συγκεκριμένη μελέτη. Αρχικά γίνεται μια ανάλυση των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την επιλογή κατάλληλου μοντέλου πρόβλεψης των κρουσμάτων. Στη συνέχεια δημιουργείται ένα μοντέλο πρόβλεψης των κρουσμάτων με εξωγενή παράγοντα το ποσοστό εμβολισμένων, για να αξιολογήσουμε μια τεχνολογία της υγείας και να σημειώσουμε τη σημαντικότητα αυτών. Τέλος, αφού χρησιμοποιήσουμε ένα μοντέλο πρόβλεψης για το ΑΕΠ της Ελλάδας, δημιουργείται ένα μοντέλο πρόβλεψης του ΑΕΠ με εξωγενή παράγοντα το Covid-19 ώστε να δούμε την έκταση των συνεπειών της επιδημίας στην οικονομία της χώρας.