H ηλεκτρονική διακυβέρνηση ως μέσο για την επίτευξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ηλεκτρονική διακυβέρνηση ; Δημόσια διοίκηση ; Ψηφιακή Ατζέντα 2020 ; ΔιαλειτουργικότηταΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICTs – Information & Communication Technologies), καθώς και των προοδευτικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη του Διαδικτύου (Internet), επιδρά δραστικά σε πολλές πτυχές της σύγχρονης ζωής. Η διανομή και προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών δεν εξαρτάται πλέον από φυσικούς περιορισμούς, όπως η θέση και ο χρόνος. Οι τεχνικοοικονομικές εξελίξεις οδήγησαν σε ένα περιβάλλον οπού η πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες, αλλά και αγαθά έγινε πιο εύκολη και οικονομική. Η πολλαπλασιαστική δράση των χαρακτηριστικών αυτών, γίνεται καθημερινά ολοένα και πιο εμφανής. Οι εταιρίες, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, πολύ γρηγορά αναγνωρίσαν και εκμεταλλευτήκαν τις αναδυόμενες δυνατότητες ευκαιρίες.
Η λεγομένη «ψηφιακή επανάσταση προσφέρει, μεταξύ άλλων, και σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Δημόσιο Τομέα. Τα σύγχρονο περιβάλλον της τηλεπληροφορικής παρέχει αυξημένες δυνατότητες βέλτιστης προσαρμογής των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ανάγκες των πολίτων. Οι πολίτες από τη μεριά τους αποκτούν τη δυνατότητα διαδραστικής επικοινωνίας με τη διοίκηση, γεγονός που τους επιτρέπει να επιλέγουν αυτοί το ποτέ, που και πως θα επικοινωνούν με αυτήν. Πολλές υπηρεσίες μπορούν πλέον να παρέχονται χρησιμοποιώντας «ηλεκτρονικά» αντί «παραδοσιακά» κανάλια. Παράλληλα, οι τεχνολογικές εξελίξεις δίνουν τη δυνατότητα και στην ιδιά τη Δημόσια Διοίκηση να αναθεωρήσει και να βελτιώσει πολλές από τις εσωτερικές λειτουργίες της.
Ως αποτέλεσμα, σε όλες τις προηγμένες χώρες, η Δημόσια Διοίκηση προχώρα σε εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών, για την υποστήριξη τόσο των εσωτερικών της λειτουργιών, όσο και της επικοινωνίας της με τους πολίτες. Από την πλευρά τους, οι πολίτες αναμένουν και αναζητούν από τη Δημόσια Διοίκηση, ένα πλήρες σύνολο υπηρεσιών πραγματικού χρόνου. Είναι χαρακτηριστική, τα τελευταία χρονιά, η διεθνής αύξηση των προγραμμάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός εξελιγμένου περιβάλλοντος Ηλεκτρονικής Δημόσιας Διοίκησης με ταυτόχρονη αντιμετώπιση των θεσμικών και κανονιστικών προβλημάτων.
Στην περίπτωση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), το 2019 η χώρα μας κατατάσσεται στη θέση 26 από τις 28 συνολικές χώρες, μόλις πάνω από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πολλά τα βήματα επομένως που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να μπορέσει να προσεγγίσει το επίπεδο ηλεκτρονικής ωριμότητας των υπόλοιπων κρατών. Για αυτόν το λόγο, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της χώρας μας για το μέλλον.