Συντηρητικότητα στη λογιστική απεικόνιση και χρηματοοικονομική μόχλευση
Master Thesis
Συγγραφέας
Κουρναζίδου, Αλεξάνδρα
Ημερομηνία
2021-04Επιβλέπων
Αναγνωστοπούλου, ΣεραΐναΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Λογιστική συντηρητικότητα ; Χρηματοοικονομική μόχλευση ; Επενδύσεις ; Μη λειτουργικά δεδουλευμένα ; Ασυμμετρία πληροφοριώνΠερίληψη
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσουμε την σχέση μεταξύ λογιστικής συντηρητικότητας και χρηματοοικονομικής μόχλευσης και πως η λογιστική συντηρητικότητα επηρεάζει την χρηματοοικονομική μόχλευση. Ακόμη θα εξεταστεί η μεταβολή της χρηματοοικονομικής μόχλευσης και πως αυτή επηρεάζεται από την λογιστική συντηρητικότητα. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία όσο αυξάνεται η λογιστική συντηρητικότητα αυξάνεται και ο δανεισμός (Garcia Lara et al, 2016; Ahmed et al, 2007; Kang et al., 2015). Θεωρούμε ότι η λογιστική συντηρητικότητα διευκολύνει τις οικονομικές οντότητες να έχουν πιο εύκολα πρόσβαση στο δανεισμό, προστατεύοντας επίσης τους δανειστές (Garcia Lara et al, 2016; Ζhang, 2008; Guay and Verrecchia, 2007; Watts, 2003; Ball and Shivakumar, 2005).
Τα αποτελέσματα της οικονομετρικής ανάλυσης αφορούν τις εταιρείες δύο χωρών οι οποίες είναι η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και καλύπτουν την περίοδο από το 2005 έως το 2019. Οι χώρες αυτές επιδεχθήκαν γιατί παίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία συνεπώς είναι δύο ισχυρές χώρες. Για να υπολογίσουμε την λογιστική συντηρητικότητα εφαρμόζουμε δύο διαφορετικούς τρόπους οι οποίοι βασίζονται στην έρευνα των Givoly and Hayan (2000). Σκοπός της εργασίας είναι να φανεί τι επίδραση έχει η λογιστική συντηρητικότητα στην μόχλευση, καθώς και τι επίδραση έχει στη μεταβολή της μόχλευσης. Καταλήξαμε λοιπόν ότι η λογιστική συντηρητικότητα έχει θετική επίδραση στη μόχλευση χρησιμοποιώντας το πρώτο proxy λογιστικής συντηρητικότητας και αρνητική επίδραση όταν χρησιμοποιείται το δεύτερο proxy, αποδεικνύοντας το με τη βοήθεια μεταβλητών ελέγχου. Το δείγμα πρώτα εξετάζεται για την Γερμανία έπειτα για το Ηνωμένο Βασίλειο και στο τέλος εξετάζονται και οι δύο χώρες μαζί.