Διοίκηση λειτουργιών: εφαρμογή στις Ένοπλες Δυνάμεις ενιαίου συστήματος αξιολόγησης των αξιωματικών και διασύνδεσης του με τη σταδιοδρομία τους και την επάνδρωση διακλαδικών θέσεων
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διαχείριση προσωπικού ; Αξιολόγηση απόδοσης στελεχών ; Ένοπλες Δυνάμεις ; Αξιωματικοί Ελληνικών Ενόπλων ΔυνάμεωνΠερίληψη
Το Σύστημα Αξιολόγησης των αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στη σημερινή του μορφή, είναι προβληματικό καθώς επιτρέπει μεροληπτικές και διογκωμένες βαθμολογικά κρίσεις των αξιολογούμενων από τους προϊστάμενους – αξιολογητές. Το νομικό πλαίσιο της αξιολόγησης συνδέει την απόδοση του αξιωματικού με τα Συστήματα Τοποθετήσεων – Μεταθέσεων και Προαγωγών, χωρίς όμως να αποτελεί το κυρίαρχο κριτήριο των συστημάτων αυτών.
Οι παρούσες χρηματοοικονομικές συνθήκες λειτουργίας των ΕΔ στην Ελλάδα, απαιτούν ικανότατη ηγεσία για την διατήρηση και οριακή αύξηση του αξιόμαχου, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της καθιέρωσης ακριβοδίκαιων αξιολογήσεων και ανάδειξης των αρίστων σε όλες τις ανώτατες και διακλαδικές θέσεις. Η αναμόρφωση του Συστήματος Αξιολόγησης θα προκύψει με εξέταση αφενός της αξιολόγησης απόδοσης των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα, όπου η προσέγγιση πολλαπλών χαρακτηριστικών – πολλαπλών μεθόδων και της κυκλικής αξιολόγησης (360 degree-feedback) αποτελεί τη βέλτιστη λύση. Αφετέρου από την ανάλυση μελέτης περίπτωσης, της αξιολόγησης απόδοσης των Αξιωματικών στις ΕΔ των ΗΠΑ, διαπιστώνεται ότι η προσέγγιση του ιδιωτικού τομέα είναι εφικτή με κατάλληλη προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε Κλάδου των ΕΔ αλλά και των ιδιαιτέρων καθηκόντων του αξιωματικού.
Βασικό συμπέρασμα της διατριβής είναι ότι ένα ενιαίο αλλά πλήρως αναθεωρημένο Σύστημα Αξιολόγησης της Απόδοσης των ηγετικών στελεχών των ΕΔ, είναι εφικτό και δύναται να εξελιχθεί σε εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την διάκριση των αρίστων από τους λιγότερο καλούς, τη στελέχωση διακλαδικών θέσεων και την προαγωγή σε ανώτατους βαθμούς των πλέον ικανών αξιωματικών.