Οι επιπτώσεις της Διεθνούς Σύμβασης MARPOL 73/78 στη ναυσιπλοΐα και στις θαλάσσιες μεταφορές
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διεθνής σύμβαση MARPOL 73/78 ; Διεθνής ναυτιλία ; Προστασία του περιβάλλοντος ; IMO ; Ναυτικά ατυχήματα ; Διεθνείς συμβάσειςΠερίληψη
Η ρύπανση από πλοία αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η θαλάσσια περιβαλλοντική νομοθεσία γίνεται όλο και πιο αυστηρή τα τελευταία χρόνια, δηλαδή από τότε που έγινε εισαγωγή των κανονισμών της MARPOL 73/78. Η διεθνής σύμβαση MARPOL 73/78, περιλαμβάνει αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι αφορούν την απόρριψη χημικών καταλοίπων, λυμάτων και απορριμμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.
Η απελευθέρωση χημικών ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον συμβαίνει είτε με ακούσια ατυχήματα, είτε με απόρριψη χημικών αποβλήτων που προκύπτουν από εργασίες πλύσης δεξαμενών δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν χημικά. Η απόρριψη λυμάτων και απορριμμάτων αφορά κάθε τύπο πλοίου.
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, θα αναφερθούν αρχικά τα σημαντικότερα ατυχήματα πλοίων που έλαβαν χώρα από το 1976 μέχρι και το 2002 και ουσιαστικά δημιούργησαν την ανάγκη της άμβλυνσης των μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θεσπίζοντας τη Διεθνή Σύμβαση MARPOL 73/78. Εν συνεχεία, θα γίνει μία γενική περιγραφή των έξι Παραρτημάτων της σύμβασης, παρουσιάζοντας τι αφορά το καθένα και πότε τέθηκαν σε ισχύ.
Επιπλέον, θα αναλυθούν εκτενέστερα οι συγκεκριμένες απαιτήσεις και οι περιορισμοί που αφορούν το κάθε ξεχωριστό Παράρτημα, δίνοντας έμφαση στις κατ’ ελάχιστες τιμές που πρέπει να πληρούνται σε θέματα όπως απόσταση από την ακτή, ταχύτητα πλοίου κ.ά. Τέλος, θα γίνει αναφορά στο νομοθετικό δίκαιο που έχει τεθεί σε ισχύ σε ευρωπαϊκό και πανελλαδικό επίπεδο και σε κάποιες επιπλέον διεθνής συμβάσεις που έχουν ενσωματωθεί στο νομοθετικό πλαίσιο του International Maritime Organization (IMO). Όλα τα παραπάνω θα συμπληρωθούν από τα γενικά συμπεράσματα και τις πιθανές μελλοντικές εργασίες που μπορούν να εκπονηθούν γύρω από αυτό το αντικείμενο.