Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για το διυλιστήριο του μέλλοντος - Μελέτη περίπτωσης της ΕΛΠΕ Α.Ε.
View/ Open
Keywords
Διυλιστήριο ; Ψηφιακός μετασχηματισμός ; Βιομηχανία πετρελαίου ; Ψηφιακή ωριμότητα ; Στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού ; Επιχειρηματικό οικοσύστημα ; Ψηφιακός εργαζόμενος ; Διαδίκτυο των Πραγμάτων ; IoT ; Ψηφιακές τεχνολογίεςAbstract
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στη μελέτη ανάλυσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στις Επιχειρήσεις και ειδικότερα στη Βιομηχανία Πετρελαίου και το Διυλιστήριο. Ένας κλάδος που σύμφωνα με τις μελέτες, βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας αλλά παρουσιάζει πολύ μεγάλη δυναμική για ανάπτυξη. Ωστόσο, αποτελεί πρόκληση η ανάπτυξη και η εκτέλεση μιας στρατηγικής που θα ενεργοποιείται άμεσα από την ψηφιακή τεχνολογία. Γίνεται ανάλυση με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία, των δομικών στοιχείων του ψηφιακού μετασχηματισμού στις επιχειρήσεις γενικά, και πως αυτά επηρεάζουν τα δίκτυα δημιουργίας αξίας, τα ψηφιακά κανάλια και τη δομή της εταιρείας. Στη συνέχεια αναφέρεται, πως αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το επιχειρηματικό μοντέλο των μεταποιητικών επιχειρήσεων και πως αυτή η επίδραση σχετίζεται με το οικοσύστημα και την στρατηγική. Επίσης γίνεται αναφορά στην παγκόσμια κατάσταση της Βιομηχανίας Πετρελαίου, όσο αναφορά την ψηφιακή ωρίμανση, καθώς και την ελληνική πραγματικότητα βάση των στατιστικών στοιχείων που βρέθηκαν στη βιβλιογραφία.
Τέλος γίνεται εκτενής αναφορά στην εταιρεία των Ελληνικών Πετρελαίων και στον Οδικό Χάρτη που προτείνεται, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πως αυτός θα επηρεάσει το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας. Με εστίαση στα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που θα προκύψουν. Η ανάλυση έγινε με τη μεθοδολογία της μελέτης περίπτωσης, με τη μέθοδο, της προσωπικής παρατήρησης και της μη δομημένης συνέντευξης.
Συνοψίζοντας, σημαντικό είναι οι εταιρείες πετρελαίου να επικεντρωθούν στην ευελιξία, την προσαρμοστικότητα, την καινοτομία και την καλύτερη τεχνολογική ολοκλήρωση. Οι εταιρείες πρέπει να προωθήσουν μια κουλτούρα καινοτομίας και υιοθέτησης τεχνολογίας, τεχνολογία λειτουργιών (operations) και τεχνολογία πληροφορικής. Τα εμπόδια της ψηφιακής μετάβασης είναι αρκετά και πρέπει να ξεπεραστούν, για την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. O ανθρώπινος παράγοντας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και η Βιομηχανία πετρελαίου, θα πρέπει να επενδύσει στην νέα γενιά και στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Για να είναι πλήρως προετοιμασμένη η Βιομηχανία Πετρελαίου, για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα έρθουν θα πρέπει να είναι έτοιμη για προσαρμογή και σε ορισμένες περιπτώσεις, διάλυσης των καθιερωμένων τρόπων εργασίας.