Τρόπος αντίδρασης και αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
How to react and to deal with economic crisis concerning small and medium-sized enterprises
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Οικονομικές κρίσεις ; Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ; Χρηματοοικονομική ανάλυσηΠερίληψη
Τα τελευταία δέκα χρόνια η χώρα μας εισήλθε σε μια αρκετά επίπονη και δύσκολη περίοδο που φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της πλέον. Η οικονομική κρίση που επηρέασε και τη χώρα μας αυτή τη περίοδο δεν είχε μόνο οικονομικές συνέπειες σύμφωνα και με τον όρο «οικονομική» κρίση, αλλά είχε και άπειρες κοινωνικές προεκτάσεις σε όλους τους τομείς μιας κοινωνίας. Οι συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες αλλά υπάρχουν και ορισμένα μέτρα πρόληψης που μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και στον περιορισμό της εξάπλωσης της.
Μια οικονομική κρίση μπορεί να εξελιχθεί και σε άλλες μορφές μέσα σε μία ολόκληρη χώρα και σε πολλά επίπεδα, όπως θα δούμε και στα παρακάτω κεφάλαια, με αρκετές συνέπειες ακόμα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο με μερικές ομάδες ανθρώπων να είναι πιο ευάλωτοι σε αυτή. Έτσι δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος και ο κλάδος των επιχειρήσεων, και κυρίως των μικρομεσαίων που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα μας, από μία τέτοια κατάσταση. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν ήταν αρκετές και σε ορισμένες φορές απρόβλεπτες και προσπάθησαν μέσα από στρατηγικές που θεώρησαν σωστές να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση. Μερικές τα κατάφεραν με σημαντικές επιπτώσεις στις ίδιες και άλλες προχώρησαν ακόμα και σε διακοπή της λειτουργίας τους. Τις στρατηγικές αυτές θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε και στην έρευνα που κάναμε στη παρούσα διπλωματική εργασία για τον τρόπο που προσπάθησαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντέξουν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.
Στο πρώτο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά μίας χρηματοοικονομικής κρίσης και στα αίτια δημιουργία της, στο δεύτερο κεφάλαιο θα παρουσιάσουμε την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέσα σε μία τέτοια περίοδο, στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η αναφορά στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε και το πρόγραμμα στατιστικής ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων που υπάρχουν στο κεφάλαιο τέσσερα. Τέλος στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται μία συζήτηση των αποτελεσμάτων καθώς και προσπάθεια παρουσίασης κάποιων προτάσεων που ίσως να βοηθούσαν στην καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος από τη πλευρά των επιχειρήσεων.