Η οικονομία των θαλασσών με ορίζοντα το 2030
Προβολή/Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ; Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ; Βιοποικιλότητα ; Θαλάσσια οικοσυστήματα ; Οικοσυστημική προσέγγιση ; Ωκεάνια οικονομία ; Ευρωπαϊκή ΈνωσηΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση της οικονομίας των ωκεανών με χρονικό ορίζοντα το 2030. Η έρευνα είναι βιβλιογραφική και η μεθοδολογία, που ακολουθείται, βασίζεται σε μελέτες Διεθνών Οργανισμών, σε επίσημες αναφορές επιστημόνων και σε δημοσιοποιημένο νομοθετικό πλαίσιο.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας αναλύονται οι βασικοί μακροοικονομικοί παράγοντες και οι αναμενόμενες συνέπειες αυτών ως προς την ωκεάνια οικονομία. Οι διεθνείς τάσεις των παραμέτρων τεκμηριώνονται μέσα από προβλέψεις για την περίοδο 2030 με 2060.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις δράσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εξετάζεται ο 14ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αφορά τη ζωή στο νερό.
Το επόμενο κεφάλαιο εστιάζει στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να εναρμονιστεί πλήρως με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΗΕ, τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα και τις ενέργειές που αναμένεται να προβεί.
Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στο πρώτο Διεθνές Συνέδριο για Βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη, που έλαβε χώρα στο Ναϊρόμπι της Κένυας, και εστίασε σε θέματα που αφορούν τη δημιουργία μιας οικονομίας βιώσιμης χωρίς αποκλεισμούς, τη διασφάλιση καθαρών και παραγωγικών ωκεανών και την οικοδόμηση ασφαλών και ανθεκτικών κοινοτήτων.
Στο τέλος, γίνεται μια σύνοψη των συμπερασμάτων που προέκυψαν μέσα από τη συγγραφή της διπλωματικής σχετικά με τα βήματα πρόληψης και δράσης που πρέπει να ληφθούν από κάθε αρμόδιο φορέα για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ωκεανοί.