Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων για τον όμιλο Λάμψα Α.Ε. για το χρονικό διάστημα 2004-2017
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Χρηματοοικονομική λογιστική ; Χρηματοοικονομική ανάλυση ; Αριθμοδείκτες ; Ισολογισμοί ; Κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης ; Τουρισμός ; Κατάσταση ταμειακών ροών ; Ξενοδοχεία ; Όμιλοι επιχειρήσεωνΠερίληψη
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει την οικονομική πορεία του ομίλου Λάμψα Α.Ε. ο οποίος δραστηριοποιείται στο ξενοδοχειακό κλάδο κατά τη χρονική περίοδο 2004 – 2017.
Για την εκτίμηση της οικονομικής πορείας του ομίλου, η διπλωματική εργασία βασίζεται στη μελέτη και την ανάλυση των δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων και πιο συγκεκριμένα των στοιχείων που εντοπίζονται στους ισολογισμούς, τις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσεως και τις καταστάσεις ταμειακών ροών. Διευκρινίζεται ότι κατά την προαναφερθείσα περίοδο, οι οικονομικές καταστάσεις συντάχθηκαν σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Οι μέθοδοι με τις οποίες αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις του ομίλου είναι η κάθετη και η οριζόντια ανάλυση.
Από τα αποτελέσματα της ανάλυσης προκύπτει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει μεγάλη επίδραση στα αποτελέσματα περιόδου του ομίλου. Συγκεκριμένα, η οικονομική κρίση της χώρας, η οποία εκδηλώθηκε το 2009, είχε έντονο αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών του Ομίλου. Παρόλα αυτά, η σταδιακή άνθιση του τουριστικού κλάδου της χώρας που ξεκίνησε το 2015, συνέβαλε στην ανάκαμψη των πωλήσεων του ομίλου και κατ΄ επέκταση στην κερδοφορία αυτού κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Όμως, βάση της ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου με τη χρήση των αριθμοδεικτών, διακρίνονται ορισμένες αδυναμίες οι οποίες χρήζουν αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, η ρευστότητα του μειώνεται σημαντικά κατά το μελετώμενο χρονικό διάστημα. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ομίλου προς τους προμηθευτές αποτελούν κύρια αιτία για την ύφεση της ρευστότητας. Επιπλέον, η αποδοτικότητα των επενδεδυμένων κεφαλαίων παραμένει χαμηλή για το διάστημα 2004 - 2017. Τα επίπεδα εξόδων και οι μεταβολές του κύκλου εργασιών οδήγησαν στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων περιόδου του ομίλου, με συνέπεια τη μειωμένη αποδοτικότητα.