Ανάπτυξη ηλεκτρονικού σεμιναρίου βασισμένο στην project based learning και ενορχηστρωμένο με τη φιλοσοφική πρακτική Peace με θεματικό πεδίο το άγχος
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Φιλοσοφική συμβουλευτική ; Ηλεκτρονικά σεμινάρια ; Άγχος ; Στρατηγική Peace ; Project based learning ; e-Seminars ; Philosophical counselling ; Anxiety ; Peace strategyΠερίληψη
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η πολυπλοκότητα των καταστάσεων που συναντούν τα άτομα στις διαπροσωπικές, οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις εξ' αιτίας της οικονομικής κρίσης και της ηθικής κατάρρευσης, καθιστούν επιτακτική ανάγκη την εκπαίδευση τους στον τρόπο διαχείρισης του άγχους και στον τρόπο αντιμετώπισης τέτοιων διαταραχών. Οι κοινωνικές συγκρούσεις, ο πανικός και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις ανθρώπινες σχέσεις σε συνδυασμό με την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα του σήμερα επιφέρουν έναν τοξικό φαύλο κύκλο άγχους συχνά μεγάλης διάρκειας.
Στη βιβλιογραφία βρίσκουμε μελέτες που αποσκοπούν στη μείωση του άγχους μέσω της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής καθώς και πληθώρα ηλεκτρονικών σεμιναρίων που αποσκοπούν στην αυτοβελτίωση των συμμετεχόντων με χρήση θεωριών μάθησης. Από όσο γνωρίζουμε, η παρούσα εργασία είναι η πρώτη που επιχειρεί τον συνδυασμό μιας μεθόδου Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής με μία διδακτική μέθοδο, σε ψηφιακή μορφή.
Έτσι, η παρούσα εργασία θέτει ως στόχο τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση ενός εκπαιδευτικού σεναρίου Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής βασισμένου στη θεωρία μάθησης Project Based Learning (PrBL) και ενορχηστρωμένου με τη φιλοσοφική πρακτική PEACE, μέσω ενός ηλεκτρονικού σεμιναρίου με θεματικό πεδίο το άγχος. Για την υπηρέτηση του στόχου αυτού εξετάστηκε η εκπαιδευτική δυνατότητα του σεναρίου που δημιουργήθηκε ως προς την εκπαιδευτική μεθοδολογία του σεμιναρίου, τη δυσκολία των δραστηριοτήτων και τη συνεργασία των συμμετεχόντων. Επίσης εξετάστηκε η μεταβολή του άγχους των συμμετεχόντων πριν και μετά τη λήψη του σεμιναρίου καθώς και η επίδραση του χρόνου που αφιέρωσαν στο σεμινάριο οι συμμετέχοντες, στη μείωση του άγχους τους.
H ερευνητική διπλωματική εργασία στηρίζεται στη βιβλιογραφική ανασκόπηση της Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής τόσο ως προς την φιλοσοφία και την εφαρμογή της, όσο και ως προς των ρόλο των Στωικών στην ανάπτυξή της. Ταυτόχρονα, επιχειρείται η διαφοροποίησή της από την ψυχανάλυση. Τέλος μεγάλο βάρος δίνεται και στη θεωρητική θεμελίωση της φιλοσοφικής πρακτικής PEACE και του διδακτικού μοντέλου Project Based Learning που χρησιμοποιήθηκαν.
Με γνώμονα την ποσοτική διερεύνηση της μεταβολής του άγχους σε όσους συμμετείχαν στο σεμινάριο, διεξήχθη προ- και μετά- σεμιναριακή μέτρηση των επιπέδων του άγχους και συσχέτιση αυτής με τον χρόνο που αφιέρωσαν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο. Ταυτόχρονα, με γνώμονα την ποιοτική αξιολόγηση της μεθοδολογίας PrBL μελετήθηκαν τα δεδομένα, που συλλέχθηκαν μέσω ειδικής φόρμας που συμπληρώθηκε από τους συμμετέχοντες, ως προς την αξιολόγηση της ροής του σεναρίου που υλοποιήθηκε, τις δυσκολίες των δραστηριοτήτων και την ποιότητα της συνεργασίας των συμμετεχόντων όπου αυτή επιχειρήθηκε. Τέλος πραγματοποιήθηκε η διεξαγωγή μιας περιγραφικής στατιστικής ανάλυσης του συνόλου των δεδομένων που συλλέχθηκαν τόσο από τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν όσο και από τα log-files της ιστοσελίδας του σεμιναρίου.
Από τα ερευνητικά δεδομένα που συλλέχθηκαν και από την στατιστική ανάλυση που ακολούθησε προκύπτει ότι η εκπαιδευτική μεθοδολογία αξιολογήθηκε από τους συμμετέχοντες ως «καλή», η δυσκολία του σεμιναρίου αξιολογήθηκε ως «μέτρια» και η ποιότητα της συνεργασίας μέσω της πλατφόρμας αξιολογήθηκε ως «καλή». Ταυτόχρονα, τα στατιστικά κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν με βεβαιότητα ότι υπήρξε στατιστικά σημαντική μείωση του άγχους σε όσους πραγματοποίησαν το σεμινάριο και μάλιστα παρατηρήθηκε ανάλογη μεταβολή του χρόνου που αφιερώθηκε στο σεμινάριο και της μείωσης του άγχους του εκάστοτε συμμετέχοντα.