Συγκριτική μελέτη αερίων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από χρήση συμβατικών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας - Η περίπτωση του Μετσόβου
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ατμοσφαιρική ρύπανση ; Ατμοσφαιρικοί ρύποι ; Περιβάλλον ; Μέτσοβο ; Θέρμανση ; Φαινόμενο του θερμοκηπίου ; Συμβατικές πηγές ενέργειας ; Εναλλακτικές μορφές ενέργειας ; Υβριδικά συστήματαΠερίληψη
Τα τελευταία χρόνια οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για θέρμανση, που ταλανίζουν τις ορεινές περιοχές οδήγησαν στην υπέρμετρη εκμετάλλευση συμβατικών μορφών ενέργειας ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την ατμοσφαιρική ρύπανση και συνάμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σημείο ειδικής αναφοράς αποτελεί η σχέση των ιδιαιτεροτήτων μιας περιοχής όπως είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, η γεωμορφολογία, η αρχιτεκτονική των σπιτιών με την περιβαλλοντική επιβάρυνση που προκύπτει από την απελευθέρωση αέριων ρύπων.
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία μελετάει τη περιβαλλοντική επίπτωση με τα ρυπογόνα αέρια που προκύπτουν από τη χρήση συμβατικών και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και αποτελεί ουσιαστικά μια συγκριτική έρευνα αναφορικά με τις συνέπειες που έχουν οι δύο μορφές ενέργειας στο περιβάλλον.
Ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε το Μέτσοβο, όντας ένας οικισμός με έντονη παραδοσιακή φυσιογνωμία, ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και κλίμα ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι ορεινοί οικισμοί, χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση ποσοτήτων θερμικής ενέργειας. Υπό το πρίσμα αυτό, βασικό θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η εκτίμηση της περιβαλλοντικής συνεισφοράς των συμβατικών μορφών ενέργειας της περιοχής του Μετσόβου για την παραγωγή θερμότητας και η αντιμετώπιση της με μια πιθανή αξιοποίηση δυναμικού των ΑΠΕ μέσω ενός υβριδικού συστήματος.
Αρχικά, γίνεται καταγραφή και περιγραφή των αέριων ρύπων που απελευθερώνονται στη εξεταζόμενη περιοχή ποιοτικά αλλά και σε ποσοτική μορφή. Εν συνεχεία, διατυπώνεται και αξιολογείται μια εναλλακτική πρόταση/σενάριο θέλοντας αφενός να πραγματοποιηθεί μείωση των ρύπων αυτών και αφετέρου να υιοθετηθεί ένα σύστημα πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Μνεία γίνεται στην αρχιτεκτονική των σπιτιών του οικισμού και τις επικρατούμενες κλιματικές συνθήκες ως παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο στα πιο πάνω. Τέλος, συγκεντρώνονται τα συμπεράσματα της μελέτης και παρατίθενται σχετικές προτάσεις.