Συστήματα αξιολόγησης κινδύνων και ανταγωνιστικότητας χωρών - Κριτική αποτίμηση και προτάσεις βελτιώσεων
![Thumbnail](/xmlui/bitstream/handle/unipi/11909/TSERGA_1539.pdf.jpg?sequence=8&isAllowed=y)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διεθνής ανταγωνισμός ; Εκτίμηση κινδύνου ; Οίκοι αξιολόγησης ; Δείκτες ανταγωνιστικότητας ; Συστημικοί παράγοντες ; WEF ; World Bank ; OECDΠερίληψη
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αποτύπωση των συστημάτων αξιολόγησης των κινδύνων και της ανταγωνιστικότητας των κρατών. Η ανάλυση της ανταγωνιστικότητας και οι μεθοδολογίες που εφαρμόζονται για την εκτίμηση των κινδύνων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκάστοτε οικονομικής πολιτικής τόσο των κρατών όσο και των παγκόσμιων πολιτικών στο διεθνές στερέωμα.
Μέσα από αυτή την εργασία θα παρουσιαστούν αναλυτικά η έννοια της ανταγωνιστικότητα και πως αυτή εξελίχθηκε με το πέρας των χρόνων, θα αναλυθούν ενδελεχώς οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκτίμηση του κινδύνου μιας χώρας και πως αυτοί την κατατάσσουν στα διεθνή fora. Θα μελετηθούν και θα εξεταστούν οι μέθοδοί και οι πρακτικές που ακολουθούν Διεθνείς οργανισμοί παγκοσμίως αναγνωρίσιμοι όπως οι Οίκοι Αξιολόγησης, το World Economic Forum, το IMD.
Τέλος θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί το παράδειγμα της Ελλάδας, η πολιτική προσαρμογής της, οι συστημικοί παράγοντες της χαμηλής επενδυτικής ανταγωνιστικότητα της διεθνώς, τις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες των δημόσιων οικονομικών της και τα ανάλογα συμπεράσματα και προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ελληνική οικονομία.