Η χρησιμότητα του διπλογραφικού συστήματος ως εργαλείο διοίκησης, διαφάνειας & νομιμότητας στη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ; Διαφάνεια ; Νομιμοποίηση ; Αποτελεσματικότητα ; Εργαλείο διοίκησης ; Εξοικονόμηση κρατικών δαπανώνΠερίληψη
Κύριος στόχος της εργασίας αυτής είναι η διερεύνηση της εφαρμογής του Διπλογραφικού Λογιστικού Συστήματος στο δημόσιο τομέα, με ιδιαίτερη εφαρμογή στους Ελληνικούς Ο.Τ.Α. και η αξιολόγηση της χρησιμότητάς του ως εργαλείο διαφάνειας, νομιμότητας, αποτελεσματικότητας και διοίκησης στα πλαίσια της λήψης αποφάσεων και λογοδοσίας των δημόσιων οργανισμών.
Στο πλαίσιο διερευνήθηκε αρχικά η μετάβαση από το παραδοσιακό σύστημα της ταμειακής λογιστικής βάσης στο δημόσιο προς τα πρότυπα του δεδουλευμένου Λογιστικού Συστήματος. Περαιτέρω γίνεται αναφορά στην υποχρεωτική εφαρμογή του και στον εάν έχει γίνει πεποίθηση από τους χρήστες ότι η λογιστική τυποποίηση με τα νέα δεδομένα, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν την οικονομική τους πολιτική για την παρακολούθηση της λειτουργίας του δημόσιου φορέα, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, την εξοικονόμηση των δημοσίων δαπανών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της λογοδοσίας και της διαφάνειας.
Από την αναλυτική παρουσίαση και την έρευνα που διεξήχθη γίνεται αντιληπτό ότι η λογιστική ταμειακή βάση δεν είναι πλέον κατάλληλη για την οικονομική διαχείριση των σύγχρονων κυβερνήσεων. Οι πληροφορίες που εξάγονται από το Διπλογραφικό λογιστικό Σύστημα και τις οικονομικές καταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο αποτελεσματικής σύγχρονης διοίκησης αλλά και γνώσης των κυβερνήσεων για την οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας της εποχή μας.
Κρίνεται τελικά επιτακτική η ανάγκη της μετάβασης και των υπόλοιπων φορέων γενικής κυβέρνησης στο Διπλογραφικό Λογιστικό Σύστημα στα πρότυπα του δεδουλευμένου, ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, η ελαχιστοποίηση της σπατάλης και η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών.