Συστημική στρατηγική για διοίκηση και εταιρική διακυβέρνηση: χρήση συστημικών μεθοδολογιών και των μοντέλων BMC, COBIT5 και VSM
A systemic strategy for management and corporate governance: use of systemic methodologies and the models BMC, COBIT5 and VSM
![Thumbnail](/xmlui/bitstream/handle/unipi/11569/Alexiou_14003.pdf.jpg?sequence=4&isAllowed=y)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
DCSYM ; Business plan ; COBIT5 ; Πληροφοριακά συστήματα ; Business model Canvas ; Συστημική στρατηγικήΠερίληψη
Η πρόοδος των επιστήμων και η εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί πρωτότυπες ιδέες και την ανάγκη για προϊόντα ή υπηρεσίες, περισσότερες εξ αυτών καινοτόμες. Για να μπορέσουν αυτές οι ιδέες να υλοποιηθούν, πρέπει να γίνουν ορισμένα σημαντικά βήματα ώστε η ικανοποίηση αυτών να έχει απόδοση και διάρκεια στο χρόνο.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται εργαλεία και μεθόδους σχετικά με τον στρατηγικό σχεδιασμό επιχειρήσεων, την δημιουργία επιχειρηματικού πλάνου και πως αυτό αποτυπώνεται στο Business model Canvas, ένα εργαλείο για την απεικόνιση του επιχειρηματικού μοντέλου. Παράλληλα με την χρήση της DCSYM, μιας συστημικής μεθοδολογίας, μέσω της οποίας απεικονίζουμε το Business Model Canvas, είμαστε σε θέση να έχουμε τα πλεονεκτήματα της μεθοδολογίας και του εργαλείου μαζί.
Εν συνεχεία και μετά από τον σχεδιασμό, θα εστιάζουμε την προσοχή μας στα πληροφορικά συστήματα και πως αυτά εξυπηρετούν – ικανοποιούν το στρατηγικό σχεδιασμό. Κατόπιν, αναφερόμαστε επιγραμματικά σε εφαρμογές που εξυπηρετούν τη δημιουργία του επιχειρηματικού πλάνου και μέσω αυτών κατανοούμε τις απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτές ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό πλάνο.
Ακολούθως, αναφερόμαστε στο ERP σύστημα το οποίο εξυπηρετεί την λειτουργία και τους σκοπούς της επιχείρησης καθώς και τον τρόπο οργάνωσης και ελέγχου της αυτής μέσω του ERP. Για τον έλεγχο της λειτουργίας γίνεται αναφορά στο Πλαίσιο COBIT 5. Το COBIT 5 αποτελεί ένα πρακτικό εργαλείο διακυβέρνησης πληροφοριακών συστημάτων με αρκετά υποστηρικτικά εργαλεία που βοηθούν τα στελέχη πληροφορικής να γεφυρώσουν τις αποστάσεις μεταξύ τεχνικών θεμάτων, απαιτήσεων για μηχανισμούς ελέγχου και επιχειρησιακών κινδύνων και τελικά να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από τη χρήση του. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να αναδείξουμε ότι η χρήση των πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων λογισμικού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι τόσο στο σχεδιασμό όσο και της εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης.
Συνοψίζοντας τα ανωτέρω και για την καλύτερη κατανόηση των μεθοδολογιών και των εργαλείων, απεικονίζουμε το business model canvas δυο αεροπορικών εταιρειών χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία DCSYM. Εν συνεχεία, συγκρίνουμε τα αποτέλεσμα αυτών όπου γίνεται εμφανή τα στάδια από την σύλληψη της ιδέας μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το επιχειρηματικό πλάνο με τρόπο κατανοητό και εύκολα προσαρμόσιμο.
Το παράδειγμα αυτό είναι μια πλήρη αντικατόπτριση της Συστημικής Στρατηγικής για την Διοίκηση και την Εταιρική Διακυβέρνηση με την χρήση Συστημικών Μεθοδολογιών και των μοντέλων BMC, COBIT5 και VSM.