Μελέτη δυνατότητας εφαρμογής Loyalty Points System στο Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού μέσω ανάλυσης του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας του και της τάσης των καταναλωτών
Study for the application of Loyalty Points System in the Military Supply Center through current data and customer trends' analysis
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ελληνικός Στρατός ; Υπηρεσίες ; Στρατηγικός σχεδιασμός ; Ανταγωνισμός ; Οικονομικά στοιχεία ; SWOT analysis ; Loyalty Point SystemΠερίληψη
Το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ) αποτελεί τη μεγαλύτερης δυναμικότητας εκμετάλλευση του Ελληνικού Στρατού. Βασική αποστολή του είναι ο εφοδιασμός των Μονάδων και των Υπηρεσιών του Στρατού που εδρεύουν στην ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και η παροχή υπηρεσιών λιανεμπορίου, ευρείας κλίμακας, στους δικαιούχους επισκέψεως Στρατιωτικών Εξυπηρετήσεων. Στο συγκεκριμένο τμήμα, η δραστηριότητα που αναπτύσσεται από το ΕΚΕΜΣ δύναται να προσομοιαστεί, άμεσα, με αντίστοιχη ιδιωτικής επιχείρησης λιανικού εμπορίου. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και το εναρκτήριο λάκτισμα μίας σειράς ενεργειών από την Ηγεσία και τα όργανα του ΕΚΕΜΣ, με στόχο την προσέγγισή του ως ανταγωνιστική επιχείρηση, δυνατή να διευρύνει της δυνατότητες και τη δραστηριότητά της. Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών, συμπεριλαμβάνεται η υιοθέτηση σύγχρονων μεθόδων άμεσα εφαρμόσιμων στον κλάδο και η μελέτη εφαρμογής συστημάτων αύξησης της ανταγωνιστικότητας μέσω της μεγιστοποίησης των πωλήσεων. O πλέον διαδεδομένος τρόπος προς αυτή την κατεύθυνση, ευρέως χρησιμοποιούμενος από τον ανταγωνισμό, είναι η εγκατάσταση συστήματος προσήλωσης μέσω επιβράβευσης ή εναλλακτικά Loyalty Point System.
Προκειμένου ωστόσο να ελεγχθούν τα πιθανά οφέλη από την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος, πρέπει πρώτα να διενεργηθεί μια δομημένη σειρά αναλύσεων ως προς τη χρησιμότητα εφαρμογής του. Ξεκινώντας την ανάλυση, γίνεται μια ιστορική αναδρομή και παρουσίαση του ΕΚΕΜΣ, των εγκαταστάσεων και των υπηρεσιών που αυτό παρέχει. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται εκτενής ανάλυση της δομής και του υφιστάμενου τρόπου λειτουργίας, με την περαιτέρω ανάπτυξη των κανονισμών που τη διέπουν.
Για την περαιτέρω εξαγωγή συμπερασμάτων, πραγματοποιείται έρευνα των παραγόντων του υποβάθρου οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν την εξέλιξη του υπό εξέταση αλλά και παρόμοιων εγχειρημάτων. Σταδιακά, για το σκοπό αυτό, αξιοποιούνται οι PEST Analysis για την ανάλυση του μακροπεριβάλλοντος, η ανάλυση των 5 δυνάμεων του Porter για τη διερεύνηση του ενδοκλαδικού περιβάλλοντος και η ανάλυση του ενδοεπιχειρησιακού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με SWOT Analysis για το ΕΚΕΜΣ. Σε συνέχεια αυτών, παρατίθενται τα οικονομικά στοιχεία του ΕΚΕΜΣ, όπως αυτά προκύπτουν από τον ετήσιο ισολογισμό του, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται ανάλυση με χρήση αριθμοδεικτών.
Με την αξιοποίηση όλων των παραπάνω, η δομή της παρούσης προσαρμόζεται στη διερεύνηση του εγχειρήματος εφαρμογής ενός Loyalty Point System στο ΕΚΕΜΣ. Αρχικά, απαραίτητη χαρακτηρίζεται η ανάλυση της αναγκαιότητας ενός τέτοιου εγχειρήματος. Η βάση για αυτό, κείτεται στην παράθεση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από την έρευνα που διενεργήθηκε στο ΕΚΕΜΣ με τη μορφή ερωτηματολογίου. Έχοντας καταστήσει σαφή την ύπαρξη της παραπάνω ανάγκης, ακολουθεί η παρουσίαση του ακαδημαϊκού υποβάθρου το οποίο διέπει τη λειτουργία των συστημάτων προσήλωσης ενώ παράλληλα αναλύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους με βάση τη σκοπιμότητα αλλά τις δυνατότητες που η εφαρμογής τους δύναται να παρέχει. Επικουρικά στο έργο της έρευνας και προς την καλύτερη κατανόηση της φιλοσοφίας λειτουργίας των προγραμμάτων αυτών πραγματοποιείται ανάλυση του προγράμματος επιβράβευσης πελατών όπως αυτό εφαρμόζεται σε ηγετική επιχείρηση του κλάδου του λιανεμπορίου.
H παρούσα έρευνα ολοκληρώνεται με τον συνδυασμό των κατά ενότητα συμπερασμάτων και στοιχείων για την παρουσίαση ενός Loyalty Point System, προσαρμοσμένου και κατάλληλου προς εφαρμογή στο ΕΚΕΜΣ. Αυτό πραγματοποιείται με την παρουσίαση του ίδιου του προγράμματος, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, του νομικού πλαισίου που το διέπει καθώς και του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού για την πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία του.