Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - νομικά, οικονομικά και ηθικά ζητήματα
Medically assisted reproduction - legal, economic and ethical issues
Master Thesis
Συγγραφέας
Μπίτζιου, Στυλιανή - Μαρία
Ημερομηνία
2018-10Επιβλέπων
Δελούκα - Ιγγλέση, ΚορνηλίαΠροβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ; Υπογονιμότητα ; Ηθική ; Νομικό πλαίσιοΠερίληψη
Σήμερα, ολοένα και περισσότερα ζευγάρια αναγκάζονται να καταφύγουν στην εφαρμογή μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να αποκτήσουν παιδί. Η επιστημονική πρόοδος που έχει σημειώσει ο τομέας αυτός της ιατρικής επιστήμης είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμες πλέον πολλές μέθοδοι ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ωστόσο, παράλληλα, προκύπτουν προβλήματα νομικής και ηθικής φύσεως.
Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να αναδείξει τις νομικές οικονομικές και ηθικές παραμέτρους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Αρχικά παρουσιάζεται το νομικό πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ορισμένες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για τη Γαλλία, τη Γερμάνια, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Σουηδία.
Επιπλέον, θα γίνει ανάλυση στατιστικών δεδομένων για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή των χωρών αυτών για το χρονικό διάστημα 2000-2013, προκειμένου να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Σημαντικό είναι να ελεγχθεί κατά πόσο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εξωσωματικών, καθώς επίσης και η αύξηση της μέσης ηλικίας των ατόμων που προσφεύγουν σε αυτές τις μεθόδους. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά πόσο με την πάροδο των ετών παρατηρείται στροφή προς τεχνικές ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής οι οποίες στο παρελθόν καταλάμβαναν πολύ μικρότερο ποσοστό, είτε λόγω του ποσοστού επιτυχίας είτε στα πλαίσια συγκράτησης των δαπανών υγείας.
Περαιτέρω, θα διερευνηθεί το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης στη χώρα μας αλλά και η κάλυψη του από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα ηθικά και κοινωνικά ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης.