Χρήση τεχνολογιών 4G (e-learning) στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση. Η περίπτωση του ΟΑΕΔ
Using 4G (e-learning) technology in education and training. The case of Manpower Employment Organization (OAED)
Λέξεις κλειδιά
e-Learning ; m-Learning ; 4G τεχνολογίες ; ΟΑΕΔΠερίληψη
Οι χρησιμοποιούμενοι τρόποι στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχουν προοδεύσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας του διαδικτύου και των πολυμέσων. Η ισχυρή ανάπτυξη των δικτύων και των τηλεπικοινωνιών έχει δημιουργήσει νέους ορίζοντες και παρέχει καινούριες επιλογές. Τα δίκτυα υπολογιστών έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις και προσφέρουν καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τη χρήση ασύρματων τεχνολογιών κινητής τηλεφωνίας/επικοινωνίας 4G στις εκπαιδευτικές μονάδες του ΟΑΕΔ. Αρχικά η εργασία διερευνά βιβλιογραφικά τον τομέα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των βασικών της όψεων: της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης/μάθησης (e-learning) και της φορητής μάθησης (m-learning). Στη συνέχεια αναλύεται η τεχνολογία 4G που είναι και η προτεινόμενη τεχνολογία για παροχή κινητής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης από τον ΟΑΕΔ. Ακολούθως σκιαγραφείται το γενικό και το ειδικό –εκπαιδευτικό- προφίλ και έργο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.
Mε βάση τα ανωτέρω προκρίνεται η πρόταση να παρέχει ο ΟΑΕΔ το μεγαλύτερο μέρος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, μέσα από χρήση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (m-learning) σε συνδυασμό με την σταθερή σύνδεση διαδικτύου (e-learning). Πρόκειται για m-learning που χρησιμοποιεί κυρίως το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, με χρήση 4G τεχνολογία που επιτρέπει σημαντικά περισσότερες ταχύτερες, αξιόπιστες εφαρμογές ώστε ο εκπαιδευόμενος κάθε βαθμίδας ή ειδικότητας να έχει κάθε στιγμή την επιλογή να μελετήσει υλικό, να υλοποιήσει τις εργασίες του ή πειράματα και ακόμα να δημιουργήσει νέες εφαρμογές που απαιτούν την φυσική παρουσία σε τόπο πέραν του γραφείου που υπάρχει υπολογιστής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο.
Στη συνέχεια εκπονείται οικονομικοτεχνική μελέτη για εφαρμογή τεχνολογιών 4G στην εκπαίδευση του ΟΑΕΔ, βασιζόμενη στη σύγκριση δύο μοντέλων. Το πρώτο μοντέλο αφορά τα σχολεία του ΟΑΕΔ που δραστηριοποιούνται σήμερα, με βάση πραγματικά οικονομικά στοιχεία και το δεύτερο μοντέλο αφορά την υπόθεση εργασίας και μελέτης σχολείων ΟΑΕΔ βασισμένων σε τεχνολογίες e-learning και mobile learning παρουσιάζοντας για την περίπτωση αυτή οικονομικά μοντέλα βασισμένα σε ρεαλιστικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο σενάριο. Παρουσιάζονται στοιχεία οικονομικά όπως καταστάσεις ταμειακών ροών, CAPEX, OPEX και πάγια επενδυτική δαπάνη.
Συμπερασματικά οδηγούμαστε στην πρόταση δημιουργίας εκπαιδευτικού εργαλείου m-learning καθώς προσπορίζει σαφή οικονομικά οφέλη στον οργανισμό και απαντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και της αγοράς ζήτησης επιμόρφωσης και κατάρτισης