Η πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας της Ε.Ε. μέσω πολυμερούς πλαισίου Π.Ο.Ε. Ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πολιτική
The EU's development cooperation policy in the WTO multilateral framework: the European development policy
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση ; Αναπτυξιακή πολιτική ; Ελλάδα ; Βαλκανικές χώρεςΠερίληψη
Στην παρούσα εργασία γίνεται λόγος για την αναπτυξιακή πολιτική της Ε.Ε. Επίσης βλέπουμε την περίπτωση της πολιτικής της Ένωσης στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας που αποσκοπεί στη συμπλήρωση των αναπτυξιακών πολιτικών των κρατών μελών.
Η κύρια έμφαση όσον αφορά την πολιτική αναπτυξιακής συνεργασίας της ΕΕ δίδεται στη συνεργασία με τα κράτη της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ). Η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, που υπογράφηκε στο Κοτονού το 2000, καθορίζει το πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων και της αναπτυξιακής συνεργασίας της Ένωσης με τις χώρες αυτές. Στη βάση αυτής της συλλογιστικής, επιδιώκεται η προαγωγή της συνοχής της αναπτυξιακής πολιτικής.
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται το ζήτημα της συνοχής της αναπτυξιακής πολιτικής και τον τρόπο με τον οποίο αυτό προάγεται σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να αναδείξει τις επιδιώξεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν τους εκάστοτε αναπτυξιακούς δρώντες, απαντώντας στο ερώτημα για το κατά πόσον τελικά αυτές καταφέρνουν να εναρμονιστούν.
Στην εργασία γίνεται μια γενική επισκόπηση της αναπτυξιακής πολιτικής της Ε.Ε. και το βασικό ηγετικό ρόλο που παίζει σαν παγκόσμια ηγέτιδα δύναμη στο εμπόριο αλλά και στην βοήθεια που παρέχει στις υπόλοιπες χώρες. Εν συνεχεία αναφερόμαστε στην Νομική βάση αλλά και στους στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής όπως αειφόρος ανάπτυξη, εξάλειψη φτώχειας κ.λ.π. Παρατηρούμε τις κατευθυντήριες γραμμές πολιτικής με τον κώδικας δεοντολογίας για τον καταμερισμό εργασίας.
Στην συνέχεια της εργασίας και συγκεκριμένα στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η αναπτυξιακή πολιτική σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ΕΕ μέσω του ΠΟΕ προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την παγκοσμιοποίηση αλλά και να δημιουργήσει ένα εμπόριο που θα στηρίζεται στον θεμιτό ανταγωνισμό.
Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο πλαίσιο βασικής αναπτυξιακής πολιτικής της Ελλάδας στην αναπτυξιακή βοήθεια της Ελλάδας στις Βαλκανικές Χώρες και τέλος στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα δημιούργησε μια ισχυρή και δυναμική παρουσία στην περιοχή των Βαλκανίων, άρχισε να αναδύεται ως κορυφαίος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για τις περισσότερες βαλκανικές χώρες όμως με το ξέσπασμα της κρίσης τα δεδομένα έχουν αλλάξει οικονομικά.
Ολοκληρώνεται επίσης η εργασία με την παρουσίαση των συμπερασμάτων και των προτάσεων.
Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται κυρίως από το internet, καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και άλλοι διεθνείς φορείς και οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ διαθέτουν ιστοσελίδες με πλήρες πληροφοριακό υλικό και δημοσιεύσεις, προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον χρησιμοποιήθηκε Ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση βιβλιογραφία.