Βέλτιστος τρόπος εφοδιασμού εμπορευμάτων λιανικής διάθεσης: η περίπτωση των στρατιωτικών πρατηρίων
Best practise for the supply of retail merchandise: the case of military outlets
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Οικονομίες κλίμακας ; Βασικό μοντέλο αποθεμάτων ; Απόδοση ; Αριθμοδείκτες ; Πολυκριτηριακή ανάλυση ; PEST analysis ; Porter analysis ; SWOT analysis ; Basic inventory model ; Multi-criteria analysis ; PerformanceΠερίληψη
Το Ειδικό Κέντρο Εφοδιασμού Μονάδων Στρατού (ΕΚΕΜΣ) αποτελεί το κεντρικό στρατιωτικό πρατήριο του Στρατού που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Καρέα στον Δήμο Βύρωνα. Παρέχει υπηρεσίες ολικής ποιότητας στις Μονάδες και στους δικαιούχους (πελάτες του) χωρίς να χρησιμοποιεί δαπάνες κρατικού προϋπολογισμού. Τα στρατιωτικά πρατήρια αποτελούν μικρογραφίες του ΕΚΕΜΣ, τα οποία λειτουργούν για τον ίδιο σκοπό αλλά με διαφορετική διεύθυνση και καθεστώς λειτουργίας σε όλη την επικράτεια. Η ιδέα της ενοποίησης της διεύθυνσης και λειτουργίας του ΕΚΕΜΣ και των στρατιωτικών πρατηρίων για τον σκοπό επίτευξης οικονομιών κλίμακας αλλά και για την χρήση του βασικού μοντέλου αποθεμάτων είναι προφανής.
Για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με το αν είναι συμφέρουσα μια διαδικασία ενοποίησης, στην παρούσα εργασία αξιοποιήθηκαν μια σειρά μεθόδων της βιβλιογραφίας όπως είναι η PEST Analysis, η ανάλυση των 5 δυνάμεων του Porter και η SWOT Analysis σε ότι αφορά το περιγραφικό τμήμα της μελέτης. Στην συνέχεια αξιοποιήθηκαν μέθοδοι αξιολόγησης επένδυσης, όπως είναι η περίοδος αποπληρωμής κεφαλαίου (Payback Period), η μέθοδος της καθαρής παρούσας αξίας (Net Present Value), η ανάλυση νεκρού σημείου (Breakeven Analysis), ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (Internal Rate of Return) αλλά και η ανάλυση των αριθμοδεικτών από τις αναμενόμενες οικονομικές καταστάσεις (Ισολογισμό και κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης) μετά την διασύνδεση. Τέλος, αξιοποιήθηκαν και μέθοδοι χρονικού προγραμματισμού της διαδικασίας όπως η χρήση του διαγράμματος GANTT και η μέθοδος του κρίσιμου μονοπατιού (Critical Path Method).
Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων, βάσει των αποτελεσμάτων των παραπάνω αναλύσεων πραγματοποιήθηκαν συγκρίσεις με την παρούσα μορφή λειτουργίας, όλες όμως με ποσοτικές μεθόδους. Τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν τελικά, είναι ενθαρρυντικά για την διασύνδεση των στρατιωτικών πρατηρίων με το ΕΚΕΜΣ και μάλιστα με την χρήση μεταφορικών μέσων εταιρίας 3PL και όχι του στρατού που φαίνονται πιο κοστοβόρα. Από την άλλη όμως προκύπτουν ερωτήματα που χρίζουν περαιτέρω μελέτης όπως είναι οι επιπτώσεις της διασύνδεσης στις τοπικές κοινωνίες, καθώς και τα αποτελέσματα από μια διασύνδεση μεταξύ της νέας δομής του ΕΚΕΜΣ και των πρατηρίων των άλλων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων (Ναυτικού και Αεροπορίας). Στην πρώτη περίπτωση προτείνεται μια πολυκριτηριακή μελέτη για τις κοινωνικές επιπτώσεις από την διασύνδεση, ενώ στην δεύτερη μια ανάλυση της μορφής της παρούσας εργασίας για την δημιουργία ενός διακλαδικού πρατηρίου με πολλά παραρτήματα.