Οι αλλαγές που επέφερε ο Νόμος (Ν.4308/2014) περί των ελληνικών λογιστικών προτύπων, συναφών ρυθμίσεων και άλλων διατάξεων
View/ Open
Abstract
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η κατά το δυνατό αναλυτικότερη και σφαιρικότερη μελέτη των αλλαγών που επέφερε ο Νόμος 4308/2014 «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ώστε αρχικά να μελετηθούν οι αποκλίσεις από το προγενέστερο καθεστώς, αλλά και να παρουσιαστούν βασικά σημεία του νέου τρόπου χειρισμού.
Στο πρώτο κεφάλαιο πραγματοποιείται βιβλιογραφική επισκόπηση των μελετών και ερευνών που έχουν αναπτυχθεί για την σημασία αλλά και το κόστος σύνταξης των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων και της σημασίας σύγκλισης της λογιστικής σε διεθνές επίπεδο. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται βασικές έννοιες σχετικές με τους ομίλους, τον τρόπο δημιουργίας τους, τις διακρίσεις που υπάρχουν καθώς και των μεθόδων ενοποίησης. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα, έτσι όπως μεταβλήθηκαν έπειτα από την ψήφιση του νόμου 4308/2014. Με άξονα τη δομή του νόμου παρουσιάζονται βασικά σημεία, όπως το πεδίο εφαρμογής του, οι αρχές σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων, οι κανόνες επιμέτρησης των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων και φυσικά οι σχετικές διατάξεις για τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια εντοπισμού και αποτύπωσης των βασικότερων διαφορών μεταξύ των νέων ελληνικών προτύπων και του παλαιότερου νομοθετικού καθεστώτος, αλλά και των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ των ΕΛΠ και των ΔΠΧΑ.
Στο πέμπτο κεφάλαιο με την χρήση παραδειγμάτων παρουσιάζεται ο τρόπος ενοποίησης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων. Με παραδείγματα για την απάλειψη των ενδοεταιρικών υπολοίπων και συναλλαγών, του τρόπου ενοποίησης των διαφορετικών μορφών ομίλου και τις διαφορές μεταξύ ΕΛΠ-ΕΓΛΣ και ΕΛΠ-ΔΠΧΑ, επιδιώκεται η καταγραφή των κυριότερων ζητημάτων για θέματα που αφορούν τον τρόπο ενοποίησης των οικονομικών καταστάσεων αλλά και των λογιστικών μεταβολών που έχουν επέλθει. Η έρευνα ολοκληρώνεται με την σύνοψη των βασικότερων στοιχείων της μελέτης, την διεξαγωγή συμπερασμάτων και τις προτάσεις για μελλοντική έρευνα.