Το οικοσύστημα των νεοφυών (startup) επιχειρήσεων στην Ελλάδα : μια εμπειρική έρευνα
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Startups ; Startup επιχειρήσεις ; Νεοφυείς επιχειρήσεις ; Νεοφυής επιχειρηματικότητα ; Ελληνικά startup ; Οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων ; Περιβάλλον νεοφυών επιχειρήσεων ; Δομές υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων ; Μηχανισμοί υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων ; Έρευνα νεοφυών επιχειρήσεων ; Greek startups ; Startup ecosystem ; Startup community ; Startup initiatives ; Startup ecosystem research ; Startup entrepreneurship ; Greek startup ecosystem ; Startup supporting structuresΠερίληψη
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του οικοσυστήματος των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων (startup) στην Ελλάδα, όπως αυτό έχει αναπτυχθεί τα τελευταία έτη και η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ των startup επιχειρήσεων με τις λοιπές δομές υποστήριξης.
Αρχικά, αναλύεται η έννοια των startup επιχειρήσεων και οι παράγοντες που τις χαρακτηρίζουν. Γίνεται η ανάλυση των δομών που δημιουργούν το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων και περιλαμβάνουν τους μηχανισμούς επιχειρηματικής επώασης, τους επιταχυντές, τις πηγές χρηματοδότησης, τους συνεργατικούς χώρους, τα κέντρα καινοτομίας, και τους οργανισμούς που προωθούν την επιχειρηματικότητα. Το θεωρητικό υπόβαθρο ολοκληρώνεται με παρουσίαση δεδομένων σχετικών με την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων και των δομών υποστήριξης στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια γίνεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας πεδίου που διενεργήθηκε στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας και επικεντρώνεται κυρίως στις σχέσεις των νεοφυών επιχειρήσεων με το υπάρχων οικοσύστημα στην Ελλάδα. Η έρευνα απευθύνθηκε σε 77 νεοφυείς επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία έτη και κινείται στους εξής άξονες:
- Αναγνώριση της κατάστασης των επιχειρήσεων μέσω ερωτήσεων που αφορούν την δραστηριότητα τους.
- Μελέτη της επιχειρηματικής ομάδας και της προέλευσης της επιχειρηματική ιδέας.
- Συμμετοχή των νεοφυών επιχειρήσεων σε δομές υποστήριξης και φορείς χρηματοδότησης.
- Αξιολόγηση του Ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, καταγραφή των κυριότερων εμποδίων και τρόποι ώστε να αναπτυχθεί η νεοφυής επιχειρηματικότητα στα πανεπιστήμια.
Κλείνοντας η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με την προσπάθεια εξαγωγής συμπερασμάτων που στηρίζονται στο συνδυασμό των αποτελεσμάτων της έρευνας με τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν στο θεωρητικό μέρος. Με βάση τα συμπεράσματα αυτά και τις απαντήσεις των συμμετεχόντων διατυπώνονται κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την τρέχουσα κατάσταση, να προωθήσουν την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και να βελτιώσουν την λειτουργία και την αποδοτικότητα των δομών υποστήριξης.