Η βρεφική θνησιμότητα στην Ευρώπη και στις χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής και η πιθανή συσχέτιση της με το Α.Ε.Π. και τις δαπάνες για την υγεία
Infant mortality in Europe and the countries of Africa and Latin America and the possible correlation with GDP and health expenditures
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Βρεφική θνησιμότητα ; Δαπάνες υγείας ; ΑΕΠ ; Οικονομική ανάπτυξη ; Κατά κεφαλήν εισόδημα ; Ευρώπη ; Αφρική ; Λατινική Αμερική ; Infant mortality ; Health expenditure ; GDP ; Economic development ; Income of individuals ; Europe ; Africa ; Latin AmericaΠερίληψη
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του μεγέθους της βρεφικής θνησιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) όσο και με τις δαπάνες υγείας, μιας χώρας, είτε αυτή ανήκει στις αναπτυσσόμενες, είτε στις αναπτυγμένες χώρες. Το παρόν πόνημα περιλαμβάνει συνολικά έξι (6) κεφάλαια, χωρισμένα σε δυο (2) τμήματα. Το πρώτο τμήμα, αποτελεί το θεωρητικό τμήμα της μελέτης που διεξήχθη, και περιλαμβάνει τα τρία (3) πρώτα κεφάλαια της εργασίας. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή ως προς το θέμα που τίθεται προς έρευνα, όπου παράλληλα περιγράφεται ο σκοπός και οι επιμέρους προς υλοποίηση στόχοι της εργασίας.
Το δεύτερο κεφάλαιο είναι εκείνο που αναλύει την έννοια της βρεφικής θνησιμότητας, αποδίδοντας τον ορισμό του συγκεκριμένου φαινομένου, καθώς και εκείνους τους παράγοντες που προσδιορίζουν το μέγεθός του διαχρονικά. Παράλληλα, στο υπόψιν κεφάλαιο περιγράφονται και οι σημαντικότερες αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση της βρεφικής θνησιμότητας, σε κάθε χώρα, λαμβάνοντας υπόψιν και τους προσδιοριστικούς παράγοντες που αναλύθηκαν ανωτέρω. Τα δυο (2) τελευταία τμήματα του παρόντος κεφαλαίου αναλύουν το συντελεστή και τους επιμέρους δείκτες βρεφικής θνησιμότητας, τους τρόπους υπολογισμού τους, αλλά και την επίδραση που ασκούν στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού.
Το τρίτο κεφάλαιο, με το οποίο και ολοκληρώνεται το πρώτο, θεωρητικό τμήμα της μελέτης, εξετάζει τις δαπάνες υγείας, ως έννοια και περιεχόμενο, καθώς επίσης και τη σχέση που μπορεί αυτές να έχουν με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.). Αποδίδεται ο ορισμός των δαπανών υγείας, ενώ επίσης παρουσιάζονται και εκείνοι οι παράγοντες που προσδιορίζουν το μέγεθος των δαπανών υγείας. Για την όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ανάγνωση, παρατίθενται στοιχεία που αποτυπώνουν, την εξέλιξη των δαπανών υγείας (2005 – 2013), καθώς επίσης και τον τρόπο χρηματοδότησής τους, από τους κοινωνικούς και κρατικούς φορείς των κρατών.
Το δεύτερο τμήμα της μελέτης περιλαμβάνει δυο (2) κεφάλαια στα οποία αποτυπώνονται μια σειρά από στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στη βρεφική θνησιμότητα, αλλά και στη σχέση που τη συνδέει με μια σειρά οικονομικών μεγεθών. Πιο συγκεκριμένα, στο τέταρτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας απεικονίζονται και αναλύονται στατιστικά δεδομένα που αναφέρονται σε τρεις (3) διαφορετικές περιοχές του πλανήτη όπως είναι η Ευρώπη, η Αφρική και η Λατινική Αμερική. Για αυτές τις τρεις (3) περιοχές, συλλέχθησαν στοιχεία που αφορούσαν το προσδόκιμο όριο ζωής κατά τη γέννηση, το ποσοστό νεογνικής θνησιμότητας, το ποσοστό γονιμότητας και το ποσοστό της θνησιμότητας των βρεφών. Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες, τα στοιχεία που συλλέχθησαν αφορούσαν τη διαχρονική τους μεταβολή από το 1975 και έπειτα έως και το 2015, προκειμένου να υλοποιηθεί μια όσο το δυνατόν πληρέστερη απεικόνιση των μεταβολών των μεγεθών και του πως αυτές οι μεταβολές επηρέασαν το ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας στις υπό εξέταση περιοχές.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η σχέση που χαρακτηρίζει το μέγεθος της βρεφικής θνησιμότητας τόσο με το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών μιας χώρας, όσο και με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (Α.Ε.Π.) αυτής. Η οικονομική ή μη ανάπτυξη ενός τόπου, επιδρά τόσο στο ποσοστό της βρεφικής θνησιμότητας που διαμορφώνεται σε μια χώρα, όσο και στο πως αυτό το μέγεθος μπορεί να επηρεάσει το κοινωνικό περιβάλλον διαβίωσης όλων των ανθρώπων. Κατά συνέπεια, μέσω της αποτύπωσης αυτής της σχέσης είναι εφικτό στον αναγνώστη να καταλήξει σε περισσότερα και ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο η βρεφική θνησιμότητα συνδέεται με την οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου. Η μελέτη ολοκληρώνεται με το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο στο οποίο, παρατίθενται τα συμπεράσματα από την ανάλυση που προηγήθηκε, ενώ παράλληλα διατυπώνονται και προτάσεις ως προς τον τρόπο μείωσης του μεγέθους της βρεφικής θνησιμότητας μελλοντικά.