K - waves και η επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα : το παράδειγμα του BReferendum (BRexit)
Προβολή/ Άνοιγμα
Λέξεις κλειδιά
Οικονομικές κρίσεις ; Οικονομικές συνθήκες ; Οικονομικές θεωρίες ; Ευρωπαϊκή πολιτική ; Μεγάλη Βρετανία ; Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ; Θεωρία του Κοντράτιεφ ; Θεωρία των μεγάλων κυμάτων K-waves ; BrexitΠερίληψη
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πληροφορική», υπό την καθοδήγηση και συνεισφορά του καθηγητή κ. Ευάγγελου Φούντα.
Αφετηρία για την επιλογή του θέματος της παρούσας εργασίας αποτέλεσαν οι οικονομικές εξελίξεις, τόσο σε διεθνές, όσο και σε εθνικό επίπεδο. Η κατανόηση των αιτιών, αλλά κυρίως των αποτελεσμάτων της σύγχρονης οικονομικής κρίσης στις διεθνείς αγορές είναι αδιαμφισβήτητα ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τους επίκαιρους με την κρίση οικονομολόγους, αλλά επιπροσθέτως όσους βίωσαν ή/και μελέτησαν παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν και όσους θα βρεθούν σε αντίστοιχη θέση στο μέλλον.
Η καθολικότητα και διαχρονικότητα των οικονομιών, είναι που καθιστούν τη συγκεκριμένη εργασία επίκαιρη. Η αποτύπωση των οικονομικών θεωριών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Κοντράτιεφ, θα ήταν κενές ουσίας, εάν δεν τύγχαναν εφαρμογής, με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιονδήποτε βαθμό, στη ροή του χρόνου.
Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, διερευνώντας τη θεωρία των μεγάλων κυμάτων της οικονομίας, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τον Κοντράτιεφ στο έργο του “The major economic cycles”, θα επιχειρηθεί μια μετατόπιση της ουσίας του, επιλέγοντας τον ανθρώπινο παράγοντα, ως κύριο σημείο αναφοράς. Αυτή ακριβώς η αιτία διατάραξης του φαινομένου και της διάσπασης της κανονικότητας, είναι που θα μας οδηγήσει στη λεπτομερή εξέταση των γεγονότων της 23ης Ιουνίου 2016.
Μια πολιτική απόφαση που ισχυροποίησε τον ανθρώπινο παράγοντα και την επίδρασή του στις εκφάνσεις της οικονομίας (δημοψήφισμα) και οδήγησε τελικά στο Brexit.