Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΣοφιανοπούλου, Στυλιανή
dc.contributor.authorΚαλογερόπουλος, Ιωάννης
dc.date.accessioned2017-03-16T07:49:00Z
dc.date.available2017-03-16T07:49:00Z
dc.date.issued2016-11
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/9512
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία στοχεύει στην καταγραφή της εφοδιαστικής αλυσίδας της OPTIMA AE στα προϊόντα βουτύρου και στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης αποθεμάτων των προϊόντων αυτών, μέσα από τη διαχείριση κινδύνου στην ψυκτική εφοδιαστική αλυσίδα της εταιρείας. Επιμέρους στόχοι της εργασίας είναι η περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως, αλλά και ειδικότερα στην χώρα μας, καθώς και η σκιαγράφηση της ιδιαιτερότητας της ψυκτικής αλυσίδας γενικά και ειδικότερα της ψυκτικής αλυσίδας στο βούτυρο. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια ποιοτική έρευνα, η οποία διαρθρώνεται σε έξι κεφάλαια. Τα τέσσερα πρώτα αποτελούν τη βιβλιογραφική ανασκόπηση γύρω από το υπό μελέτη θέμα, ενώ το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί την μελέτη περίπτωσης. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας εξάγονται και αναλύονται τα συμπεράσματα, βάσει αντιπαράθεσης ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων τόσο από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση όσο και από τη μελέτη περίπτωσης. Από όλη τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αγορά του βουτύρου έχει μεγάλα περιθώρια βελτιστοποίησης στην Ελλάδα, τα οποία μπορούν να βασιστούν στην καλή διαχείριση της ψυκτικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Σύμφωνα με την περίπτωση της ΟΡΤΙΜΑ ΑΕ, η χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το ολοκληρωμένο σύστημα WMS, το σύστημα FIFO και ο γραμμωτός κώδικας μπορούν να επιφέρουν πολλά πλεονεκτήματα για την αποθήκευση, διαχείριση αποθεμάτων και διακίνηση των προϊόντων βουτύρου. Συγκεκριμένα αποφέρουν μείωση του κόστους, ενίσχυση της ασφάλειας του προϊόντος και αύξηση της παραγωγικότητας του προσωπικού. Ως κρίσιμα σημεία κινδύνου της ψυκτικής αλυσίδας βουτύρου της ΟΡΤΙΜΑ ΑΕ βρέθηκαν να είναι η καθαριότητα των χώρων αποθήκευσης, ο τακτικός έλεγχος της θερμοκρασίας του αποθηκευτικού χώρου, στο οποίο αποθηκεύεται το βούτυρο, η καθαριότητα του χώρου ετοιμασίας των παραγγελιών, η γρήγορη φόρτωση και εκφόρτωση, ο συνεχής έλεγχος της θερμοκρασίας των οχημάτων (<4°C) και ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των ψυκτικών μηχανημάτων, ο σύντομος χρόνος εκτέλεσης της μεταφοράς, ο έλεγχος της θερμοκρασίας των ψυγείων των πελατών της εταιρείας και η σωστή χωροθέτηση των προϊόντων. Συνεπώς, για τη περαιτέρω βελτιστοποίηση της διαχείρισης των αποθεμάτων του βουτύρου στην ψυκτική αλυσίδα της ΟΡΤΙΜΑ ΑΕ, θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα προαναφερθέντα σημεία υψηλού κινδύνου και να παρθούν ή να ενισχυθούν τα κατάλληλα μέτρα, όπως η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού, ο τακτικός έλεγχος της καλής λειτουργίας των ψυκτικών μηχανισμών και των οργάνων ελέγχου της θερμοκρασίας και η διατήρηση αρχείου για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ελέγχου των προϊόντων, των οχημάτων και των χώρων αποθήκευσης. Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία ώθησης της ελληνικής εμπορίας του βουτύρου, να προωθήσουν περαιτέρω σχετικές έρευνες και να βοηθήσουν στην βελτιστοποίηση των ψυκτικών αλυσίδων στην Ελλάδα.el
dc.format.extent114el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleΕφοδιασμός ψυκτικής αλυσίδας : μελέτη περίπτωσης τυροκομικών - γαλακτοκομικών προϊόντωνel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Tμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Tεχνολογίαςel
dc.description.abstractENThe present study aims to record the supply chain at OPTIMA SA in butter products and optimize the inventory management of these products, through risk management in the cold supply chain of the company. Specific objectives of the research is to describe the current state in the supply chain industry worldwide, but especially in our country, and to outline the specificity of the cold chain in general and the cold chain in butter. This study is a qualitative research, which is divided into six chapters. The first four chapters consist the literature review about the topic, while the fifth chapter is the case study. In the sixth and last chapter of the research, the findings and conclusions are extracted and analyzed, based on confrontation of qualitative and quantitative data from both the literature review and the case study. From the study, it is found that the butter market is Greece has optimization margins, which may be based on proper management of the cold chain logistics. According to the case of OPTIMA SA, the use of new technologies like the integrated WMS system, the FIFO system and the barcodes, can bring many advantages for storage, inventory management and movement of butter products. Specifically the use of these technologies may reduce costs, enhance product safety and increase staff productivity. As critical risk points in the cold butter chain of OPTIMA SA, were found to be cleanliness of stores, routine monitoring of the storage temperature, cleanliness of orders preparation area, fast loading and unloading, continuous monitoring of vehicle temperature (<4°C) and control the proper functioning of the refrigeration equipment, the short running time of transmission, check of the temperature of refrigerators and the proper positioning of the products. Therefore, in order to further optimization of the management of the stocks of butter in the cold chain of OPTIMA SA, focus should be given to the aforementioned high-risk points and picked up or reinforce appropriate measures such as continuous staff training, routine monitoring of proper functioning of cooling devices and temperature monitor and record keeping of all necessary product control information, for transport and storage spaces. The findings of this research may be pushing elements of Greek trade in butter, to promote further investigations and assist in optimization of cold chains in Greece.el
dc.contributor.masterΒιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογίαel
dc.subject.keywordΨυκτική αλυσίδαel
dc.subject.keywordΕμπορία βουτύρουel
dc.subject.keywordOΡΤΙΜΑ ΑΕel
dc.subject.keywordCold chainel
dc.subject.keywordButter tradeel
dc.subject.keywordOPTIMA SAel
dc.subject.keywordΕφοδιαστική αλυσίδαel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»