Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΣτασινόπουλος, Βασίλειος Ι.
dc.date.accessioned2006-10-05T11:18:37Z
dc.date.available2006-10-05T11:18:37Z
dc.date.issued2006-10-05T11:18:37Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/945
dc.description.abstractΑντικείµενο της παρούσας µελέτης αποτελεί η προσέγγιση του προβλήµατος της ρύπανσης του περιβάλλοντος από συµβατικές πηγές ενέργειας. Ειδικότερα η συγκεκριµένη διπλωµατική εργασία, εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, εξετάζει πώς και σε ποιο µέγεθος οι συµβατικές πηγές ενέργειας ευθύνονται για τη ρύπανση του περιβάλλοντος καθώς και τι µέτρα πρόληψης και περιορισµού λαµβάνονται ή θα µπορούσαν επιπλέον κατά προτεραιότητα να ληφθούν για το συγκεκριµένο ζήτηµα από το κράτος. Η εργασία απαρτίζεται από τέσσερα κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο αποσαφηνίζονται οι έννοιες περιβάλλον και ρύπανση, καταγράφονται οι πηγές, τα είδη και οι µορφές της ρύπανσης, ενώ επιχειρείται µια σύντοµη καταγραφή όλων εκείνων των παραγόντων που ευθύνονται για τη γενικότερη υποβάθµιση του περιβάλλοντος. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι συµβατικές πηγές ενέργειας στην Ελληνική επικράτεια. Αρχικά παρατίθενται οι ορισµοί των πηγών ενέργειας και των συµβατικών πηγών ενέργειας ενώ γίνεται αναφορά στην παγκόσµια και ελληνική ενεργειακή κατάσταση. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αναλυτικά οι κατηγορίες των εγχώριων ενεργειακών πόρων. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται αρχικώς στη ρύπανση της ατµόσφαιρας στην Ελλάδα. Έπειτα αναλύονται οι επιπτώσεις που προκαλούνται στο ελληνικό χώρο από τη χρήση των λιγνιτών, φυσικού αερίου, ορυκτών υδρογονανθράκων, τη ρύπανση από βιοµηχανικά ατυχήµατα και διαρροές πετρελαίου στις θαλάσσιες ζώνες. Τέλος, επιχειρείται η ανάπτυξη της σχέσης που υπάρχει µεταξύ περιβαλλοντικών µεταβολών και ανθρώπινης υγείας. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα µέτρα πρόληψης και θεραπείας. Ειδικότερα παρουσιάζονται οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουν κρατικοί φορείς προκειµένου να µειωθούν οι ρυπογόνες δραστηριότητες, να αποκατασταθεί η ισορροπία του περιβάλλοντος στα λιγνιτό ενεργειακά κέντρα της Ελλάδας και να µειωθούν οι εκποµπές βλαβερών καυσαερίων. Αναφέρονται και αναλύονται σε θεωρητικό επίπεδο τα οικονοµικά εργαλεία (φορολογία, επιδοτήσεις κ.τ.λ.) που δύναται το κράτος να χρησιµοποιήσει στη προσπάθειά του να αντιµετωπίσει την ρύπανση του περιβάλλοντος. Επίσης αναλύεται ο καθοριστικός ρόλος που µπορεί να διαδραµατίσουν οι ανανεώσιµες πηγές ενέργειας (αιολική, ηλιακή ,βιοµάζα) -µια και στην Ελλάδα η αξιοποίησή τους βρίσκεται σε εµβρυακό στάδιο -,η επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου, η εισαγωγή του υδρογόνου ,η εφαρµογή της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας καθώς και ο σηµαίνοντας ρόλος της εξοικονόµησης ενέργειας στον οικιστικό και βιοµηχανικό τοµέα .
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoother
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΠηγές ενέργειας -- Περιβαλλοντικές απόψεις
dc.subjectΠεριβάλλον, Προστασία του
dc.titleΜέτρα του ελληνικού κράτους για περιορισμό και πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος από συμβατικές πηγές ενέργειας. Μια κατάταξη κατά προτεραιότητα της εφαρμογής των μέτρων αυτών
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/945
europeana.typeIMAGE
dc.format.bytes1381269 bytes
dc.identifier.call333.8 ΣΤΑ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»