Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΟικονομάκης, Γιάννης
dc.date.accessioned2006-09-27T11:15:13Z
dc.date.available2006-09-27T11:15:13Z
dc.date.issued2006-09-27T11:15:13Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/924
dc.description.abstractΜε την συγκεκριμένη έρευνα γίνεται μια προσπάθεια κατάταξης των ελληνικών εισηγμένων ανάλογα με έναν δείκτη εταιρικής διακυβέρνησης που κατασκευάσαμε από πρωτογενή στοιχεία που συλλέξαμε (δηλ., τα ερωτηματολόγια που λάβαμε συμπληρωμένα από τις επιχειρήσεις), και στην συνέχεια διερευνούμε την βασική υπόθεση ότι οι εταιρίες που έχουν υψηλό δείκτη εταιρικής διακυβέρνησης έχουν χαμηλότερα αντιπροσώπευσης (agency costs) και γι’ αυτό θα πρέπει να σχετίζονται θετικά με υψηλότερες αποδόσεις (proxy DY), με υψηλότερη αποδοτικότητα (proxy ROE), με μεγαλύτερη αποτίμηση από την αγορά για επενδυτικές ευκαιρίες και management efficiency (proxy PE, MΤBV ratio) και χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου (proxy Dividend Yield – σύμφωνα με την μελέτη των Drobetz, Schillhofer & Zimmermann). Παράλληλα μελετούμε : Πως διαφοροποιούνται μεταβλητές της αγοράς, όπως η μερισματική απόδοση (DY), η αγοραία αξία (MV), η αποδοτικότητα της εταιρείας όπως αυτή μετριέται από τον δείκτη ROE, οι επενδυτικές ευκαιρίες όπως αποτυπώνονται από τον δείκτη MTBV και τον δείκτη P/E, ανάλογα με την ποιότητα των μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης που υιοθετεί μια επιχείρηση. Την σχέση της εταιρικής διακυβέρνησης με την αποδοτικότητα, με την αγοραία αξία και τις μετοχικές αποδόσεις μιας επιχείρησης. Αν μπορεί να ερμηνευτεί η διαφορά στις αποδόσεις, μεταξύ εταιρειών με υψηλή ποιότητα εταιρικής διακυβέρνησης και χαμηλότερης ποιότητας μηχανισμούς, από τις μεταβλητές της αγοράς (MV, MTBV, ROE, DY, PE). Την σχέση μεταξύ αποδόσεων και μεταβλητών της αγοράς. Σε ένα πρώτο στάδιο, κατατάσσουμε τις εταιρείες βάση του δείκτη εταιρικής διακυβέρνησης που κατασκευάσαμε και δημιουργούμε δυο χαρτοφυλάκια, το χαρτοφυλάκιο με εταιρείες με υψηλό CGR (Corporate Governance Rating) το οποίο το ονομάζουμε HCGR, και το χαρτοφυλάκιο με εταιρείες με χαμηλό CGR, το οποίο το ονομάζουμε LCGR. Και για τα δυο χαρτοφυλάκια υπολογίζουμε τους χαρακτηριστικούς τους δείκτες (MV, MTBV, ROE, DY, PE) καθώς και τις μηνιαίες αποδόσεις τους για την περίοδο 27/06/2002 έως 31/03/2005.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoother
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΕταιρική διακυβέρνηση -- Ελλάδα
dc.subjectΜετοχές
dc.titleΗ επίπτωση της εισαγωγής μηχανισμών εταιρικής διακυβέρνησης στις μετοχικές αποδόσεις των επιχειρήσεων : εφαρμογή στην περίπτωση των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/924
europeana.typeIMAGE
dc.format.bytes918427 bytes
dc.identifier.call658.4' 2 ΟΙΚ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»