Εμφάνιση απλής εγγραφής

Brand equity στον κλάδο της υγείας συγκριτική ανάλυση ελληνικών νοσοκομείων

dc.contributor.advisorΠολλάλης, Ιωάννης
dc.contributor.authorΣωτηρόπουλος, Αριστείδης
dc.date.accessioned2016-11-21T09:39:38Z
dc.date.available2016-11-21T09:39:38Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/9185
dc.description.abstractΗ μέτρηση της φήμης ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας (brand equity) είναι περίπλοκη αλλά και σημαντική διαδικασία για μια εταιρία επειδή της παρέχει πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και της δίνει τη δυνατότητα να εδραιώσει τη θέση της στην αγορά. Σε αυτή την διπλωματική εργασία , η έννοια του brand equity προσεγγίστηκε και αναλύθηκε με όρους marketing και όχι με χρηματοοικονομικούς όρους. Το γεγονός στο οποίο δόθηκε μεγαλύτερη βάση είναι το πώς οι εταιρίες θα ισχυροποιήσουν τους συσχετισμούς του brand στο μυαλό των καταναλωτών , αυξάνοντας έτσι την αναγνωρισιμότητά του. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια αναδρομή στη ιστορία σχετικά με τα πρώτα brands και παρουσιάζεται η εξέλιξή τους από τότε έως και σήμερα. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται ο ορισμός και ερμηνεύεται η λέξη «brand» (επώνυμο προϊόν) .Επίσης, αναλύονται τα διάφορα στοιχεία που αποτελούν ένα brand και παρουσιάζεται η σημαντικότητά τους τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις , δεδομένου ότι αποτελούν πηγή αξίας και για τους δύο. Στο τρίτο κεφάλαιο , δίνονται αρχικά διάφοροι ορισμοί του brand equity έτσι ώστε να γίνει κατανοητή η έννοιά του. Στη συνέχεια , παρατηρούμε ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποιος κοινά αποδεκτός όρος τους brand equity , ούτε τρόπος μέτρησής του. Συνεπώς , παρουσιάζονται και αναλύονται οι δύο πιο βασικές και εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις του brand equity , αυτές των Aaker και Keller, στις οποίες βασίζεται και το μεγαλύτερο ποσοστό των ακαδημαϊκών ερευνών. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι μέθοδοι μέτρησης του brand equity κατά Aaker και κατά Keller που όπως ήδη αναφέρθηκε , αποτελούν τις σημαντικότερες από τη σχετική βιβλιογραφία. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η εισαγωγή στον κλάδο υγείας . Σε αυτό το κεφάλαιο αναλύονται τα χαρακτηριστικά και οι ιδιαιτερότητες του κλάδου υγείας. Επίσης , ορίζονται τα συστήματα υγείας και παρουσιάζονται οι μορφές , οι πηγές χρηματοδότησης και τα προβλήματα που υπάρχουν στα συστήματα υγείας. Στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το πώς επιδρά το brand equity στον νοσοκομειακό κλάδο , γίνεται αναφορά στη σημαντικότητα που έχει το branding για τα νοσοκομεία και αναλύονται οι παράγοντες επιτυχούς brand equity στο νοσοκομειακό κλάδο , δηλαδή οι παράγοντες που έχουν την μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση του brand equity . Στο έβδομο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση μιας συγκριτικής ανάλυσης μελετών ικανοποίησης ασθενών μεταξύ δύο δημόσιων νοσοκομείων , από τα οποία το ένα είναι νεοσύστατο και το άλλο έχει αναπτύξει τη φήμη του για την παροχή συγκεκριμένου είδους υπηρεσιών υγείας. Η ικανοποίηση των καταναλωτών αποτελεί σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης του brand equity κατά τον Keller και η σύγκριση ενός νεοσύστατου νοσοκομείου, χωρίς φήμη, με ένα άλλο που ήδη έχει κάποια φήμη στην αγορά , αποτελεί τρόπο εκτίμησης και εξαγωγής συμπερασμάτων σχετικά με το brand equity των νοσοκομείων. Το όγδοο κεφάλαιο εστιάζει στον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας και πιο συγκεκριμένα σε τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα , τον όμιλο «ΥΓΕΙΑ» , τον όμιλο Ιατρικού Αθηνών και τον όμιλο «ΙΑΣΩ». Αρχικά, στο κεφάλαιο αυτό γίνεται παρουσίαση της δομής του κάθε ομίλου σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό , τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας , του διαθέσιμου εξοπλισμού , των επενδυτικών κινήσεων και των ενεργειών προώθησης και προβολής. Επιπροσθέτως , γίνεται παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων των ομίλων της τριετίας 2002-2004, της περιόδου των πρώτων χρόνων της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα (2008-2010) και της διετίας 2013-2014 με σκοπό της εξαγωγή συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα και την επίδραση των προωθητικών ενεργειών, με στόχο την αύξηση του brand equity, στα οικονομικά μεγέθη των εταιριών. Τέλος , στο ένατο κεφάλαιο γίνονται προτάσεις για πιθανές μελλοντικές έρευνες και προτάσεις προς τους managers και marketers.el
dc.format.extent177el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleBrand equity στον κλάδο της υγείας συγκριτική ανάλυση ελληνικών νοσοκομείωνel
dc.title.alternativeBrand equity in health sector comparative analysis of Greek hospitalsel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμηςel
dc.description.abstractENTo measure the reputation of a product or service (brand equity) is a complex but also important process for a company because of the fact that it gives an advantage over its competitors and enables it to consolidate its market position. In this thesis, the concept of brand equity was approached and analyzed in terms of marketing and not in financial terms. The fact which was given larger base is how companies will strengthen brand associations in the minds of consumers so as to increase the awareness of the brand. The first chapter is a flashback to the history of the first brands and their evolution until today. The second chapter includes the definition and interpretation of the word "brand". Furthermore, the various elements that make up a brand and it is importance both for consumers and for businesses are analyzed, since brands are a source of value for both of them. In the third chapter, various definitions of brand equity are given in order to fully understand it’s meaning. It has been noticed that there is no commonly used term of brand equity, nor a way of measurement. Therefore, the two basic and most comprehensive approaches of brand equity are presented and analyzed, those of Aaker and Keller, on which the most of academic research is based. The fourth chapter presents the methods of measuring brand equity by Aaker and Keller, as already mentioned, which are the most significant of the relevant literature. The fifth chapter is an introduction to the structure of health sector. This chapter analyzes the characteristics of health industry. The health systems are also defined and the forms, sources of financing and the problems that exist in every health system are considered. The sixth chapter shows how the brand equity can affect the hospital industry. In addition, references are made as far as the importance of hospital branding is concerned, the factors of successful brand equity in the hospital sector are analyzed and the factors that have the greatest influence in shaping the brand equity are mentioned. In the seventh chapter, a comparative analysis of patient satisfaction studies between two public Greek hospitals is presented, one of which is newly created and the other has developed a reputation for providing a specific kind of health care services. Consumer satisfaction is an important determinant of brand equity in the Keller and the comparison of a newly built hospital, without reputation, with another that already has some reputation in the market, is a way of estimation of the brand equity of the hospital that has already been in the health market. The eighth chapter focuses on private sector provision of health care services and more specifically three of the largest health care services providers in Greece are presented, the group “YGEIA”, the group “IATRIKO” and the group “IASO”. Initially, this chapter presents the structure of each group on human resources, health services, available equipment, investment movements and actions of promotion. In addition, there are presented economic data of the health groups mentioned above concerning the period 2002-2004, the early years of the economic crisis in Greece and the recent period 2013-2014 , in order to draw conclusions as to the effectiveness and the impact of marketing campaigns which aim at increasing brand equity and of the economic values of health care corporations. Finally, in the ninth chapter , proposals for possible future research and suggestions to the managers and marketers of health care corporations are made.el
dc.contributor.masterΟικονομικά και Διοίκηση της Υγείαςel
dc.subject.keywordΕπώνυμο προϊόνel
dc.subject.keywordΦήμη προϊόντοςel
dc.subject.keywordΚλάδος υγείαςel
dc.subject.keywordΜέτρηση φήμης προϊόντοςel
dc.subject.keywordBrandel
dc.subject.keywordBrand nameel
dc.subject.keywordHealth sectorel
dc.subject.keywordBrand equityel
dc.subject.keywordRand equity measurementel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»