Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΚαραλέκας, Δημήτριος
dc.contributor.authorΚαρράς, Νεκτάριος-Δημήτριος
dc.date.accessioned2016-07-04T11:00:47Z
dc.date.available2016-07-04T11:00:47Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/8908
dc.description.abstractΟι οικογενειακές επιχειρήσεις και η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών αποτελούν το κύριο θέμα της παρούσας εργασίας. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, αποτελούν τη βάση της οικονομίας και γύρω από αυτές αναπτύσσεται σημαντικό μέρος της οικονομικής δραστηριότητας μίας χώρας. Ο βασικός στόχος όλων σχεδόν των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι η χάραξη επιτυχημένης πορείας και η συνεχής ανάπτυξή τους, με σκοπό τη μεταβίβασή τους, υπό τις ευνοϊκότερες συνθήκες στην επόμενη γενεά διαδόχων. Στο πόνημα αυτό εξετάζεται ενδελεχώς το ζήτημα της καινοτομίας και της ανάπτυξη νέων προϊόντων από αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων. Αρχικά γίνεται μία εισαγωγή στις οικογενειακές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα, ενώ έπειτα εξετάζεται η έννοια της καινοτομίας. Η διαδικασία της καινοτομικής δραστηριότητας εμποδίζεται από ορισμένους παράγοντες, όπως ο φόβος της αποτυχίας, η εσωστρέφεια, το κλίμα στο εσωτερικό της επιχείρησης, το εξωτερικό περιβάλλον, κλπ. Παρόλα τα εμπόδια όμως, η επιτυχημένη παρακίνηση των εργαζομένων και η παραχώρηση αρμοδιοτήτων από την ανώτερη διοίκηση σε αυτούς, είναι δυνατό να οδηγήσει την οικογενειακή επιχείρηση προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διαδικασία ανάπτυξης των νέων προϊόντων από τις οικογενειακές επιχειρήσεις, καθώς και στον ρόλο που διαδραματίζει η διαδικασία αυτή στη σημερινή εποχή της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που βιώνει σήμερα η παγκόσμια οικονομία . Ως πραγματικό παράδειγμα παρατίθεται η περίπτωση της οικογενειακής επιχείρησης Stayia Farm και της καινοτομίας που εισήγαγε στον κλάδο της παραγωγής και εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση των κύριων ευρημάτων πρόσφατων επιστημονικών ερευνών, δημοσιευμένων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σχετικά με την διερεύνηση της σχέσης των οικογενειακών επιχειρήσεων με τη διαδικασία ανάπτυξης νέων, καινοτομικών προϊόντων, ενώ η μελέτη ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σημαντικότερων συμπερασμάτων της εργασίας.el
dc.format.extent87el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectΕπιχειρήσειςel
dc.titleΟικογενειακές επιχειρήσεις και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντωνel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας. Tμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Tεχνολογίαςel
dc.description.abstractENFamily businesses and innovative products development is the main subject of this paper. Family businesses, not only in Greece but also throughout the world, constitute the keystone of the economy. The main goal of most family businesses is their continuous development with a view to their transfer under the most favorable conditions to the next generation of successors. In this paper is examined thoroughly the issue of innovation and new products development by family businesses. Initially an introduction of family businesses and entrepreneurship is presented and then the concept of innovation is examined. The process of innovation activity is hampered by several factors, such as the fear of failure, the introversion, the relationships developed within the enterprise, the external environment, etc. Despite the obstacles, successful employee motivation and empowerment of senior management to them, makes possible to lead family business towards growth and innovation. Particular reference is made to the process of new products development by family businesses. It is also examined the role of new products development by family businesses in the current economic recession. As an example of real case of family business, Stayia Farm and the innovation that introduced in the sector of apiculture products, is presented. Finally, this paper concludes by listing the main findings of recent scientific research, published in international journals and investigating the relationship between family businesses and the process of developing new, innovative products. The study concludes with the presentation of the main conclusions of the investigation.el
dc.contributor.masterΒιομηχανική Διοίκηση και Τεχνολογίαel
dc.subject.keywordΟικογενειακές επιχειρήσειςel
dc.subject.keywordΜικρές επιχειρήσειςel
dc.subject.keywordΜΜΕel
dc.subject.keywordΕπιχειρηματικότηταel
dc.subject.keywordΚαινοτομίαel
dc.subject.keywordΑνάπτυξη προϊόντωνel
dc.subject.keywordFamily businessesel
dc.subject.keywordSmall businessesel
dc.subject.keywordSMEsel
dc.subject.keywordEntrepreneurshipel
dc.subject.keywordInnovationel
dc.subject.keywordProduct developmentel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»