dc.contributor.advisor | Αθανασιάδης, Γεώργιος | |
dc.contributor.author | Κηπώση, Ιωάννα | |
dc.date.accessioned | 2015-09-23T19:59:08Z | |
dc.date.available | 2015-09-23T19:59:08Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/7794 | |
dc.description.abstract | Η Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα είχε μεγάλη παράδοση στον τομέα της ιατρικής. Η σύγχρονη πραγματικότητα ανέδειξε την σπουδαιότητα του κλάδου αυτού και έτσι θεωρείται αναγκαία η ύπαρξη βελτιώσεων, βελτιώσεων που θα τον ωθήσουν σε ποιοτικότερη διοίκηση, εργασία, παραγωγή και τελικά στην ικανοποίηση του ασθενή και του ιατρού. Η ποιότητα της υγείας αποτελεί μια έννοια που διαρκώς διαφοροποιείται, μεταβάλλεται και προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα, νέες επιθυμίες, προσδοκίες και ανάγκες. Ένας γενικός προσδιορισμός φαίνεται να συνδέει την ποιότητα της υγείας με την ικανοποίηση των ασθενών, σε ποιο βαθμό η παρεχόμενη υπηρεσία υγείας ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασθενών. Η ικανοποίηση του ασθενούς από τη χρήση των υπηρεσιών υγείας χρησιμοποιείται, επομένως, ως ένα κριτήριο αξιολόγησης της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας υγείας. Αλλά καθώς ο ασθενής δεν μπορεί να έχει πλήρη γνώση της ιατρικής φροντίδας υπάρχουν διεθνή πρότυπα τα οποία οφείλουν οι οργανισμοί να ακολουθούν. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στο να τονισθεί πόσο σημαντική είναι η διαχείριση της ποιότητας στον χώρο της υγείας, και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο της αιμοδοσίας, αλλά και το πώς με απλά βήματα μπορεί να μπει στην καθημερινότητα του εργαστηρίου. Η μελέτη περιλαμβάνει έξι κεφάλαια και θα μπορούσε να διαιρεθεί σε δύο κύρια μέρη την θεωρητική και την ερευνητική επισκόπηση, με κεντρική θεώρηση ότι η ποιότητα αποτελεί ένα στρατηγικό ζήτημα που διαπερνά όλες τις λειτουργίες κάθε μονάδας αιμοδοσίας αλλά και κάθε μονάδας παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Στο πρώτο, θεωρητικό, μέρος της εργασίας, αναλύονται αρχικά οι ορισμοί της διαχείρισης ποιότητας, αναφέρονται οι οργανισμοί οι οποίοι δημιουργούν πρότυπα και τα βασικά χαρακτηριστικά της ποιότητας. Στο τρίτο κεφάλαιο, το οποίο είναι και το πρώτο κεφάλαιο του ερευνητικού μέρους της εργασίας, γίνεται ξεκάθαρο τι εννοείται με τον όρο "πιστοποίηση" και τι με τον όρο "διαπίστευση", όροι που συχνά συγχέονται και γιατί το εργαστήριο αποφάσισε να προχωρήσει στην πιστοποίηση αντί για την διαπίστευση. Στη συνέχεια αναφέρονται τα πρότυπα εκείνα τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να είναι σε θέση να πιστοποιηθεί το εργαστήριο, αναλύονται οι αλλαγές οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις, την διαγνωστική μελέτη, την φάση ανάπτυξης, την ανασκόπηση του συστήματος οι οποίες οδηγούν τελικά στην τελευταία φάση η οποία είναι η πιστοποίηση. Στον επίλογο παρουσιάζονται τα οφέλη που προσκομίζει το εργαστήριο από την απόφαση να πιστοποιηθεί. | el |
dc.format.extent | 92 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject | ISO 9001 Series Standards | el |
dc.subject | Blood -- Analysis | el |
dc.subject | Laboratories -- Quality control | el |
dc.subject | Quality control | el |
dc.subject | Αίμα -- Ανάλυση | el |
dc.subject | Εργαστήρια -- Ποιοτικός έλεγχος | el |
dc.subject | Ποιοτικός έλεγχος | el |
dc.title | ISO 9001/2008 | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης | el |
dc.identifier.call | 616.075 ΚΗΠ | el |
dc.description.abstractEN | Greece from ancient times until today had a long tradition in medicine The current reality reveals the importance of this sector and the need for better quality management, production for both the patient and the hospital staff. The quality in health is a concept that is constantly varied, changing and adapting to new expectations and needs. This paper aims to highlight the importance of certification at a Blood laboratory and every medical laboratory. In a place where every mistake can be fatal quality is much more than just one certificate of proper working and a competitive advantage. It is the assurance for each employee and each patient that the safety meter are such that the results are always right. The study contains six chapters and is divided into two main parts: the theoretical and research review, with a central premise that quality is a strategic issue that permeates all the functions of each unit of medical services. At the theoretical part is made an overview of what is quality and what areas contains. The second chapter describes the creation of a quality system, the eight principles and the impact of quality in health service. In the second, research part of the study the preparation for certification EN ISO/2008 in a public hospital blood laboratory, is analyzed. The third chapter analyzes the differences between certification and accreditation, the laboratory accreditation standards and the guidelines of the workshops. The fourth chapter is a presentation of blood laboratory, the purpose and the cost of implementing a quality management plan. Then the next chapter studies the development phases of the project management quality of the laboratory leading up to certification. The sixth chapter, as an epilogue of the study, presents the results of implementing quality management in laboratory blood and the benefits from it. | el |
dc.corporate.name | Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα | el |
dc.contributor.master | Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας | el |