Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisorΒούρος, Γεώργιος
dc.contributor.authorΑσκερίδου, Ειρήνη Ι.
dc.date.accessioned2012-09-21T05:53:32Z
dc.date.available2012-09-21T05:53:32Z
dc.date.issued2012-09-21T05:53:32Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/4937
dc.description.abstractΗ σημερινή εποχή δεν χαρακτηρίζεται άδικα ως η εποχή της πληροφορίας. Με την έλευση του παγκόσμιου ιστού δόθηκε η δυνατότητα πρόσβασης σε πληθώρα πληροφοριών. Άνθρωποι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλο είχαν ξαφνικά την δυνατότητα να προσπελάσουν ακριβώς τα ίδια δεδομένα την ίδια στιγμή και με το ίδια μορφή. Εκατομμύρια έγγραφα διακινούνται σήμερα στο διαδίκτυο και ο ρυθμός με τον οποία αυτά πολλαπλασιάζονται κάθε μέρα είναι εκθετικός. Με τέτοιες μεγάλες ποσότητες παραγόμενης πληροφορίας, τίθεται το ερώτημα με ποιο τρόπο μπορεί να επιτευχθεί η καλύτερη ανακάλυψη, ταξινόμηση και τελική χρήση της πληροφορίας. Το διαδίκτυο θα μπορέσει να φτάσει το σύνολο των δυνατοτήτων του μόνο αν μετατραπεί σε ένα «μέρος» όπου τα δεδομένα θα μπορούν να διαμοιραστούν και να επεξεργαστούν όχι μόνο από τους ανθρώπους αλλά και μέσω αυτοματοποιημένων εργαλείων. Προς την προσέγγιση αυτή, δηλαδή στην αναπαράσταση του διαδικτυακού περιεχομένου σε μορφή ευκολότερα επεξεργάσιμη από τους υπολογιστές, κινείται ο σημασιολογικός ιστός. Ο σημασιολογικός ιστός είναι το επόμενο βήμα του παγκόσμιου ιστού όπου η πληροφορία αποκτά δομή και σημασιολογία ώστε να υποστηριχθεί η αποδοτική αναζήτηση, επεξεργασία και ενοποίηση δεδομένων. Οι δομικές τεχνολογίες του σημασιολογικού ιστού μπορούν να οικοδομηθούν πάνω σε ένα σύνολο πολυεπίπεδων προδιαγραφών. Τα πιο σημαντικά στοιχεία είναι η XML και η XML Schema, το RDF (Resource Description Framework), η γλώσσα RDF Schema, η OWL και οι οντολογίες. Η κοινοπραξία του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web Consortium - W3C), κατασκεύασε ένα πρωτόκολλο το οποίο παρέχει τις απαραίτητες τεχνολογίες που στοχεύουν στην επισημείωση πόρων πληροφορίας με απώτερο στόχο την εύρεση περιγραφών για συγκεκριμένους πόρους στο διαδίκτυο, την POWDER. Οι περιγραφές αυτές μπορούν στην συνέχεια να συνδεθούν με άλλα RDF δεδομένα. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται αναλυτικά το συγκεκριμένο πρωτόκολλο, αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του καθώς και εφαρμογές του στο πεδίο της εκπαίδευσης.
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΠαγκόσμιος Ιστός (WWW)
dc.subjectΔίκτυα υπολογιστών -- Πρωτόκολλα
dc.subjectWeb site development
dc.subjectCataloging of computer network resources
dc.titleΤεχνολογίες σημασιολογικής επισημείωσης κειμενικού και πολυμεσικού περιεχομένου και χρήση αυτών σε εκπαιδευτικό περιβάλλον. Περίπτωση POWDER
dc.typeMaster Thesis
dc.identifier.call025.04 ΑΣΚ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»