Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΓιακουμής, Δημήτρης
dc.date.accessioned2006-04-03T12:09:23Z
dc.date.available2005-03-30T11:14:36Z
dc.date.issued2003-12-15T11:14:36Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/327
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία προσπαθεί να διερευνήσουν αν πράγματι συμβαίνει την απαξίωση των λογιστικών καταστάσεων με την πάροδο του χρόνου λόγω της αλλαγής των συνθηκών στο επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο. Το πρώτο μέρος αφορά την εμπειρική μελέτη, για τον έλεγχο της χρησιμότητας της πληροφόρησης που παρέχεται μέσω των δημοσιευόμενων οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων στους επενδυτές σε σχέση με την συνολική πληροφόρηση που είναι διαθέσιμη στην αγορά. Οι βασικές μεταβλητές “φορείς” αυτής της πληροφόρησης θεωρούνται τα κέρδη (earnings), οι λειτουργικές χρηματοροές (cash flows from operations), η λογιστική αξία ανά μετοχή (book value per share) και τα κέρδη ανά μετοχή (EPS). Επίσης έχουμε εισάγει ως ανεξάρτητη μεταβλητή και τις ασώματες ακινητοποιήσεις (intangibles), ώστε να εξετάσουμε την επιπρόσθετη (incremental) πληροφοριακή δύναμη της μεταβλητής αυτής. Θέλουμε να διερευνήσουμε αν η δύναμη πληροφόρησης των οικονομικών καταστάσεων, όπως αυτή θα εκφραστεί μέσα από τις παλινδρομήσεις των μεταβλητών αυτών με τις αποδόσεις και την τιμή των μετοχών και τους εξαγόμενους συντελεστές, παρουσιάζει μια πτώση κατά τα έτη που θα συμπεριλάβει η μελέτη μας (1990-2001). Το δεύτερο προς εξέταση σημείο είναι η πραγματοποίηση συγκρίσεων, αφού θα επικεντρωθούμε σε τέσσερις χώρες : στην Μεγάλη Βρετανία, στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Ελλάδα. Η πρώτη είναι μια χώρα και αγορά που θεωρείται ότι έχει προοδευτικό λογιστικό σύστημα, ενώ οι υπόλοιπες τρεις χώρες ανήκουν στην κατηγορία των χωρών με συντηρητικά λογιστικά συστήματα. Εξετάζουμε λοιπόν και το κατά πόσον φαίνονται σε απόλυτα μεγέθη οι οικονομικές καταστάσεις να παρέχουν διαφορετικής χρησιμότητας πληροφόρηση στους επενδυτές και ακόμα το κατά πόσον η χρησιμότητα τους ακολουθεί κατά την πάροδο των ετών κοινή πορεία, φθίνουσα ή και ανοδική, και το αν η πορεία αυτή συμβαίνει με τον ίδιο ρυθμό. Αυτό προκύπτει από τους εξαγόμενους συντελεστές των παλινδρομήσεων με τον χρόνο (time regressions), που πραγματοποιήσαμε για ορισμένες μεταβλητές που περιγράφουμε στο μέρος της μεθοδολογίας . Ύστερα θα έχει ενδιαφέρον αν μπορούν να εξηγηθούν λογικά μερικές από τις διαφορές που θα προκύψουν, με βάση κάποιες θεμελιώδεις διαφορές που έχουν τα λογιστικά συστήματα των χωρών.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΛογιστική
dc.subjectΠρότυπα
dc.subjectΛογιστική επιχειρήσεων
dc.titleΜελέτη της πληροφοριακής αξίας των οικονομικών καταστάσεων για την αποτίμηση των εταιρειών για τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/327
europeana.typeIMAGE
dc.format.bytes541781 bytes


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»