Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΠάτσιου, Κατερίνα Β
dc.date.accessioned2008-05-28T06:54:35Z
dc.date.available2008-05-28T06:54:35Z
dc.date.issued2008-05-28T06:54:35Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/2428
dc.description.abstractΗ παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί να δώσει μία εικόνα της αναγνωσιμότητας του ελληνικού κοινού και να προσδιορίσει τους παράγοντες και τα κριτήρια που την επηρεάζουν. Καταρχήν, παρουσιάζει τον κλάδο του βιβλίου αλλά και τη ζήτηση για βιβλία, σύμφωνα με μεγάλες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στον ελληνικό χώρο. Ο κλάδος του βιβλίου που αποτελείται από 700 περίπου επιχειρήσεις με ένα πυρήνα 20-30 μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων, παρουσιάζει μία σταθερή παραγωγή με ελαφριά τάση ανόδου. Από την άλλη πλευρά, η αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα φαίνεται να μειώνεται ελαφρώς. Στη συνέχεια, αναλύονται κάποιοι παράγοντες που σύμφωνα με διεθνείς μελέτες επηρεάζουν την αναγνωστική συμπεριφορά των ατόμων. Οι παράγοντες αυτοί είναι η αναζήτηση πληροφοριών, το προσδοκώμενο όφελος από την ανάγνωση βιβλίων, το επίπεδο εκπαίδευσης, η επίδραση του οικογενειακού και σχολικού περιβάλλοντος, διάφοροι ψυχογραφικοί παράγοντες και η πληροφόρηση μέσω διαπροσωπικής επικοινωνίας (word of mouth). Το δεύτερο μέρος της εργασίας αποτελεί πρωτογενή έρευνα τόσο της αναγνωσιμότητας του ελληνικού κοινού όσο και της σημαντικότητας των παραπάνω παραγόντων αλλά και των δημογραφικών χαρακτηριστικών στην επιλογή βιβλίων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων και την επεξεργασία των δεδομένων αυτών με το στατιστικό πακέτο SPSS. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το αναγνωστικό κοινό αποτελείται περισσότερο από περιστασιακούς αναγνώστες, οι οποίοι είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από την πληροφόρηση από στόμα σε στόμα. Οι συστηματικοί αναγνώστες είναι κυρίως γυναίκες, ηλικίας 36-45 ετών, κάτοικοι αστικών περιοχών. Η μετάδοση πληροφοριών από στόμα σε στόμα αποτελεί το κυριότερο κριτήριο επηρεασμού των επιλογών βιβλίων των ατόμων. Επίσης πολύ σημαντικά κριτήρια είναι ο συγγραφέας και το θέμα του βιβλίου. Θετική συσχέτιση υπάρχει μεταξύ της ανάγνωσης και της παρακολούθησης κινηματογράφου, θεάτρου και της επίσκεψης σε πολιτιστικούς χώρους. Οι γονείς και το σχολείο δεν φαίνεται να επηρεάζουν την αναγνωσιμότητα των ατόμων, ενώ κάποια ψυχογραφικά χαρακτηριστικά επηρεάζουν τις επιλογές σε θεματικές κατηγορίες βιβλίων.
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΑνάγνωση -- Έρευνα
dc.subjectΔιαπροσωπική επικοινωνία
dc.subjectΒιβλία -- Επιλογή
dc.titleΗ αναγνωσιμότητα στην Ελλάδα και οι παράγοντες που την επηρεάζουν : η συμπεριφορά καταναλωτή όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν τα άτομα στην επιλογή βιβλίων που διαβάζουν κατά τον ελεύθερο χρόνο τους, με έμφαση στην επίδραση που ασκεί η διαπροσωπική επικοινωνία
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/2428
europeana.typeIMAGE
dc.identifier.call418 ΠΑΤ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»