Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΜιγαδάκης, Χρήστος Δ.
dc.date.accessioned2007-11-26T12:02:30Z
dc.date.available2007-11-26T12:02:30Z
dc.date.issued2007-11-26T12:02:30Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/2076
dc.description.abstractΣτην εργασία αυτή, το κράτος αντιμετωπίζεται σαν ένας ενιαίος οργανισμός. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο καθίσταται δυνατός ο εντοπισμός των κρίσιμων παραγόντων που καθορίζουν τη διαμόρφωση της ενεργειακής στρατηγικής, μέσα από την ανάλυση του εξωτερικού και του εσωτερικού περιβάλλοντός του. Όσον αφορά στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χώρο, η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στις εξελίξεις χάρη στην κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη αλλά και του αγωγού φυσικού αερίου Ιταλίας – Ελλάδας – Τουρκίας αλλά και με την ολοκλήρωση της ενεργειακής κοινότητας της ΝΑ Ευρώπης. Η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, φτάνει να σταθμίσει τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μεγάλων παικτών στο χώρο της ενέργειας και να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός της. Το ανταγωνιστικό περιβάλλον στις επιμέρους ενεργειακές αγορές, αναλύεται με βάση των υπόδειγμα του Porter. Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος ενώ η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί στην αγορά. Στην αγορά φυσικού αερίου, η ΔΕΠΑ είναι η απόλυτη κυρίαρχος, ενώ η είσοδος νέων ανταγωνιστών δεν ευνοείται λόγω της χαμηλής ακόμα διάδοσης του φυσικού αερίου. Τέλος, παρόλο που η αγορά υγρών καυσίμων είναι απελευθερωμένη, υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις όπως ο κανονισμός για τα αποθέματα των 90 ημερών, η πρόσβαση των πρατηριούχων στα διυλιστήρια, η αδιαφάνεια στην τιμολόγηση, οι οποίες αν διευθετηθούν θα οδηγήσουν σε αύξηση του ανταγωνισμού. Τέλος, η βασική πρόταση για μια ελληνική ενεργειακή στρατηγική είναι, ένας κεντρικά ελεγχόμενος πολυεπίπεδος ενεργειακός σχεδιασμός, ο οποίος θα αναπτύσσεται ταυτόχρονα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ο δε στόχος του σχεδιασμού αυτού θα είναι η κάλυψη των αναγκών της χώρας και η διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών.
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΕνέργεια
dc.subjectΕνέργεια και ενεργειακοί πόροι
dc.titleΕλληνική ενεργειακή στρατηγική : ανάλυση του πλαισίου ανάπτυξης της ελληνικής ενεργειακής στρατηγικής, εντοπισμός των κρίσιμων παραγόντων και προτάσεις διαμόρφωσης αυτής
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/2076
europeana.typeIMAGE
dc.identifier.call333.79 ΜΙΓ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»