dc.contributor.advisor | Χατζηνικολάου, Δημήτριος | |
dc.contributor.author | Παναγιωτόπουλος, Αθανάσιος | |
dc.date.accessioned | 2019-06-14T09:10:40Z | |
dc.date.available | 2019-06-14T09:10:40Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/12022 | |
dc.description | Διαθέσιμο μετά τις 12/06/2021 | el |
dc.description.abstract | Κύριος στόχος της παρούσας εργασίας, η οποία διεξήχθη υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Χατζηνικολάου, ήταν η παρουσίαση της οικονομική εκμετάλλευσης του βασικού απόβλητου της επεξεργασίας γάλακτος, που είναι το τυρόγαλο. Επιδίωξη μας ήταν να εισάγουμε νέες ιδέες για την τεχνοοικονομική εφαρμογή εκμετάλλευσης του τυρόγαλου, με οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.
Σε αυτή την εργασία παρουσιάζεται η εξέλιξη των εφαρμογών εκμετάλλευσης του τυρόγαλου ως σήμερα, χρησιμοποιώντας διεθνή επιστημονικά άρθρα ως βιβλιογραφική αναφορά, καθώς και μια εμπειρική μελέτη μιας συγκεκριμένης περιοχής στην Ελλάδα, με μικρές μονάδες τυροκομείων.
Τέλος, εκτός από τα τελικά συμπεράσματα, παρουσιάζεται ένα βελτιωμένο τεχνοοικονομικό μοντέλο εκμετάλλευσης του τυρόγαλου, το οποίο έχει ως γνώμονα τη βιωσιμότητα της επένδυσης με οικονομικό όφελος και την σημασία του βιοαερίου ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας για το περιβάλλον και την βιώσιμη ανάπτυξη συνολικότερα. Όπου αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλου Βιοοικονομίας, δηλαδή εναρμόνισης οικονομικού οφέλους-ανθρώπινων αναγκών και διατήρησης ή και βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος. | el |
dc.format.extent | 89 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | * |
dc.title | Τεχνοοικονομική μελέτη μονάδας βιοαερίου στην περιοχή της Μεσσηνίας | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης | el |
dc.description.abstractEN | The main objective of this study, that conducted under the guidance of Professor Mr Hatzinikolaou, is to present the economic exploitation of the basic waste of milk processing, which is whey. Our aim was to introduce new ideas for the techno-economic exploitation of whey, with economic and environmental benefits.
It is presented the development of the whey exploitation applications as it is today, using international scientific articles as a bibliographical reference, as well as an empirical study of a specific region in Greece, which has small production units of Greek cheese.
Besides the final conclusions, an improved techno-economic model for the use of whey is presented, which is based on the viability of the investment with economic benefit and the importance of biogas as a renewable energy source for the environment and sustainable development in general. This is a template of Bioeconomy model and we can clearly see the harmonization of economic benefit-human needs and the preservation or improvement of the natural environment. | el |
dc.corporate.name | Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Βιολογίας | el |
dc.contributor.master | Βιοοικονομία | el |
dc.subject.keyword | Βιοαέριο | el |
dc.subject.keyword | Τυρόγαλο | el |
dc.subject.keyword | Αναερόβια χώνευση | el |
dc.subject.keyword | Οργανικό φορτίο | el |
dc.subject.keyword | Οικονομικές αποδόσεις | el |
dc.subject.keyword | Περιβάλλον | el |
dc.date.defense | 2019-04-15 | |