Εμφάνιση απλής εγγραφής

The suitability of Brewers' Spent Grain (BSG) for 2nd generation bioethanol production: a combined biochemical and economic assessment

dc.contributor.advisorΧατζηνικολάου, Δημήτριος
dc.contributor.authorΡαυτοπούλου, Ερμιόνη
dc.date.accessioned2019-04-22T08:05:32Z
dc.date.available2019-04-22T08:05:32Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/11948
dc.description.abstractΗ παρούσα εργασία αποτελεί μιαν κατά το δυνατό πλήρη αξιολόγηση της καταλληλότητας του Στερεού Αποβλήτου Ζυθοποιίας (Brewers’ Spent Grain - BSG) Ελληνικής ζυθοποιίας, ως υπόστρωμα για την παραγωγή βιοαιθανόλης δεύτερης γενιάς. Η μελέτη περιλαμβάνει την πρώτη συγκριτική αριστοποίηση μεταξύ της ήπιας αλκαλικής και ήπιας όξινης προκατεργασίας του BSG ως προς την επακόλουθη ενζυμική υδρόλυση και επιπλέον, της αξιολόγησης της απόδοσης του βακτηρίου Zymomonas mobilis 8b στη ζύμωση των παραγόμενων σακχάρων σε αιθανόλη. Επιπρόσθετα, επιχειρείται και η αριστοποίηση της προκατεργασίας ως προς την κεφαλαιουχική απόδοση σε αναγωγικά σάκχαρα. Σε αντίθεση με άλλες προσπάθειες αριστοποίησης της προκατεργασίας, όπου χρησιμοποιούνται μόνο δύο ανεξάρτητες μεταβλητές στη βελτιστοποίηση, στην προσέγγισή μας η αριστοποίηση πραγματοποιήθηκε συναρτήσει τριών ανεξάρτητων μεταβλητών: της θερμοκρασίας προκατεργασίας, της διάρκεια προκατεργασίας και της αναλογίας μάζας βάσης/οξέος προς μάζα BSG. Ως εξαρτημένη μεταβλητή επιλέχθηκε η απόδοση σε σάκχαρα μετά την ενζυμική υδρόλυση. Σε μια δεύτερη, καινοτόμο προσέγγιση, τα αποτελέσματα που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της διαδικασίας αριστοποίησης της προκατεργασίας από οικονομική άποψη, χρησιμοποιώντας την ειδική απόδοση σακχάρων - την ποσότητα των σακχάρων που παράγονται ανά μονάδα κόστους προκατεργασίας - ως εξαρτημένη μεταβλητή. Ανάλογα με την αντικειμενική συνάρτηση αριστοποίησης (απόδοση σακχάρων ή ειδική απόδοση σακχάρων), ελήφθησαν διαφορετικά σετ βέλτιστων συνθηκών προκατεργασίας. Αυτό συνέβη τόσο στην αλκαλική όσο και στην όξινη προκατεργασία, αν και για την τελευταία, τα αντίστοιχα άριστα διέφεραν μόνο σε σχέση με τη συγκέντρωση οξέος. Η όξινη προκατεργασία αποδείχθηκε σχετικά πιο αποδοτική σε σχέση με την αλκαλική, με ελαφρώς υψηλότερες συνολικές αποδόσεις σακχάρων. Οι διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των δύο στρατηγικών βελτιστοποίησης αποδεικνύουν ότι η προσέγγισή μας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις του κόστους ανά kg παραγόμενων αναγωγικών σακχάρων. Το δεύτερο μέρος της εν λόγω εργασίας αφορά στην αξιολόγηση του γενετικά τροποποιημένου στελέχους Ζ. mobilis 8b ως προς την παραγωγή αιθανόλης από τα προϊόντα υδρόλυσης του BSG. Για τη συνολική διαδικασία υδρόλυσης και ζύμωσης εξετάστηκαν δύο τρόποι λειτουργίας: Διαχωρισμός Υδρόλυσης και Ζύμωσης (Separate Hydrolysis Fermentation - SHF) και Προσέγγιση Ενιαίου Αντιδραστήρα (Single Vessel Approach - SVA). Το σημαντικότερο αποτέλεσμα που προκύπτει από τα δεδομένα της αλκοολικής ζύμωσης είναι η επαλήθευση ότι το Z. mobilis 8b είναι ικανό να ζυμώνει τα σάκχαρα στα προϊόντα υδρόλυσης του BSG στη λειτουργία SVA, ειδικά μετά από αλκαλική προκατεργασία, όπου ο μικροοργανισμός ζυμώνει τα σάκχαρα BSG σε επίπεδα ίσα με το θεωρητικό μέγιστο. Ομοίως, τα σάκχαρα που λαμβάνονται από το BSG, υδρολυμένα και ζυμωμένα στη λειτουργία SHF, αποδείχθηκαν τα λιγότερο κατάλληλα υποστρώματα για την παραγωγή αιθανόλης από το Z. mobilis 8b, παρά το γεγονός ότι το προϊόν υδρόλυσης ενισχύθηκε με τα απαραίτητα άλατα. Συνολικά, τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η παραγωγή αιθανόλης από το BSG αντιπροσωπεύει μια δυνητικά οικονομικά βιώσιμη προοπτική, όπου η έκβασή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επιλογή των συνθηκών προκατεργασίας που έχουν επαληθευτεί πειραματικά, του μικροοργανισμού και της συνολικής προσέγγισης ως προς τη λειτουργία του βιοδιυλιστηρίου (SVA ή SHF).el
dc.format.extent81el
dc.language.isoenel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleThe suitability of Brewers' Spent Grain (BSG) for 2nd generation bioethanol production: a combined biochemical and economic assessmentel
dc.title.alternativeH αξιολόγηση του Στερεού Αποβλήτου Ζυθοποιίας (Brewers' Spent Grain - BSG) στην παραγωγή βιοαιθανόλης 2ης γενιάς: μία συνδυαστική βιοχημική και οικονομική ανάλυσηel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οικονομικής Επιστήμηςel
dc.description.abstractENThe present work represents a comprehensive evaluation of the suitability of Brewers’ Spent Grain (BSG) derived from Greek breweries, as a substrate for the production of 2nd generation bioethanol. The study incorporates the first comparative optimization between mild alkaline and mild acid pretreatment of BSG with respect to its susceptibility against enzymatic hydrolysis, in addition to the evaluation of the performance of the ethanologenic bacterium Zymomonas mobilis 8b in the fermentation of the produced sugars. Additionally, a cost-perspective analysis is carried out for the determination of the optimal pretreatment parameters. In contrast to other pretreatment optimization attempts, where only two independent parameters are used for the optimization, in our approach the optimization was performed with respect to three independent variables, namely, pretreatment temperature, time and alkali/acid load, with the sugar yield produced by the subsequent enzymatic hydrolysis as the dependent variable. In a second, innovative, approach, the obtained experimental results were used in order to access the pretreatment optimization process from an economical perspective, using the specific sugar yield - the amount of sugars produced per unit capital - as a dependent variable. Depending on the optimization target (sugar yield or specific sugar yield), a different set of optimum pretreatment conditions was obtained. This was true for both alkaline and acid pretreatment although for the latter, the corresponding optima differ only with respect to the acid load. Acid pretreatment, proved relatively more cost effective compared to the alkaline, with slightly higher overall sugar yields. The differences that have risen between the two optimization strategies, proves that our approach may result in accountable reductions in the cost per kg of reducing sugar obtained. The second part of our work concerned the evaluation of the genetically modified strain of Ζ. mobilis 8b for the production of ethanol from BSG hydrolysates. Two operational modes for the hydrolysis and fermentation process were evaluated; Separate Hydrolysis and Fermentation (SHF) and Single Vessel Approach (SVA). The most important result obtained from our fermentation data, is the verification that Z. mobilis 8b is able to ferment the sugars in the BSG hydrolysates in SVA mode, especially after alkaline pretreatment where the microorganism ferments the BSG derived sugars at levels equal to the maximum theoretical. Oddly enough, the sugars obtained from BSG, hydrolyzed and fermented in SHF mode, proved to be the less suitable substrates for ethanol production by Z. mobilis 8b, despite the fact that the hydrolysate was fortified by the necessary salts. In overall, our results prove that ethanol production from BSG, represents a potentially economically viable perspective, where its outcome is strongly dependent on the experimentally verified selection of pretreatment conditions, microorganism, and overall biorefinery approach (SVA or SHF).el
dc.corporate.nameΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τμήμα Βιολογίαςel
dc.contributor.masterΒιοοικονομίαel
dc.subject.keywordBrewers’ Spent Grain (BSG)el
dc.subject.keywordZymomonas mobilis 8bel
dc.subject.keywordSingle Vessel Approach (SVA)el
dc.subject.keywordSeparate Hydrolysis - Fermentation (SHF)el
dc.subject.keywordPretreatmentel
dc.subject.keywordAcidel
dc.subject.keywordAlkaliel
dc.subject.keywordOptimizationel
dc.subject.keywordCostel
dc.subject.keywordHydrolysisel
dc.subject.keywordFermentationel
dc.date.defense2019-04-15


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»