dc.contributor.advisor | Κουρεμένος, Αθανάσιος | |
dc.contributor.author | Κομνηνός, Εμμανουήλ | |
dc.date.accessioned | 2018-12-11T06:35:32Z | |
dc.date.available | 2018-12-11T06:35:32Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/11788 | |
dc.description.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την κρητική διατροφή
ως μέσο για την αναβάθμιση και αύξηση του ποιοτικού τουρισμού στην Κρήτη.
Παρατίθενται αρχικά, στοιχεία για την ιστορία της κρητικής διατροφής από τη εποχή
του Μίνωα. Στη συνέχεια επεξηγείται πως η κρητική διατροφή διαχωρίζεται κάτω
από το πρίσμα της μεσογειακής, μέσα από μελέτες που επεξηγούν τα οφέλη της. Κατ’
επέκταση αποσαφηνίζεται η σχέση τουρισμού-πολιτισμού-διατροφής(γαστρονομίας),
όπου καταλήγουμε στην άρρηκτη σύνδεσή τους, αφού η μια συμπληρώνει την άλλη.
Έπειτα επισημαίνονται ποια είναι τα πιστοποιημένα κρητικά προϊόντα και ποιες οι
δράσεις που τελούνται σε τοπικό επίπεδο , αλλά και από τους ξενοδόχους της Κρήτης
για την προώθηση των κρητικών προϊόντων. Στην συνέχεια, παρατίθενται τα
αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της
υψηλής τουριστικής περιόδου με διαμοιρασμό ερωτηματολογίων.
Η έρευνα στηρίζεται πάνω σε τρεις βασικές κατευθυντήριες. Πρώτον, κατά πόσο οι
ξενοδοχειακές μονάδες ικανοποιούν τους πελάτες. Δεύτερον, κατά πόσο έχει ενταχθεί
και προωθηθεί η κρητική διατροφή από τα ξενοδοχεία. Και τρίτον κατά ποσό με αυτή
τη δράση επηρεάζεται ο ποιοτικός τουρισμός στην Κρήτη, αυξάνοντας την
ικανοποίηση των πελατών.
Συμπερασματικά λοιπόν, το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών είναι υψηλό όπως
επίσης και η προώθηση των κρητικών προϊόντων μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες,
με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον πόλο έλξης για ένα μεγάλο ποσοστό επισκεπτών,
καταλήγοντας έτσι ότι η προβολή της κρητικής διατροφής κερδίζει συνεχώς έδαφος
για την αναβάθμιση και αύξηση, αλλά και παγίωση ενός υψηλού δείκτη ποιοτικής
επισκεψιμότητας στο νησί της Κρήτης. | el |
dc.format.extent | 130 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Κρητική διατροφή και ποιοτικός τουρισμός | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων | el |
dc.description.abstractEN | This diploma thesis aims at studying the Cretan diet as a means of upgrading and
increasing the quality of tourism in Crete. To begin with, facts are given on the
history of the Cretan diet from Minoan era. Furthermore it’s been clarified how the
Cretan diet differentiates from the Mediterranean one, through studies that illustrate
its benefits. In addition, the relationship between tourism, culture and food
(gastronomy) is clarified, thus resulting in their inseparable connection, since they
complement each other.
The certified Cretan products are then highlighted as well as what actions are being
taken locally, including ones by the hoteliers of Crete in order to promote Cretan
products. Next, the results of the survey, which was conducted during high season
through the distribution of questionnaires, are listed.
Research is based on three key guidelines. Firstly, whether hotel units satisfy
customers. Secondly, to what extent the Cretan diet has been integrated and promoted
by hotels. And finally, to what extent this action affects the quality of tourism in
Crete, thereby increasing customer satisfaction.
To sum up, the level of customer satisfaction is high as well as the promotion of
Cretan products within the hotel units making it a pole of attraction for a large number
of visitors, thus concluding that the promotion of the Cretan diet is constantly gaining
ground for the upgrading and growth, as well as the consolidation of a high rate of
quality tourism on the island of Crete. | el |
dc.contributor.master | Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων – Ολική Ποιότητα (ΕΜΠΣ.ΔΕ-ΔΟΠ) | el |
dc.subject.keyword | Κρητική διατροφή | el |
dc.subject.keyword | Γαστρονομικός τουρισμός | el |
dc.subject.keyword | Διατροφικός τουρισμός | el |
dc.subject.keyword | Πολιτισμικός τουρισμός | el |
dc.date.defense | 2018-12-07 | |