dc.contributor.advisor | Πέκκα - Οικονόμου, Βικτωρία | |
dc.contributor.author | Σεχρεμέλη, Παναγιώτα | |
dc.date.accessioned | 2018-09-17T05:58:38Z | |
dc.date.available | 2018-09-17T05:58:38Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/11389 | |
dc.description.abstract | Η παραγωγή και η εμπορία κρασιού αποτελεί μια ισχυρή βιομηχανία, παγκοσμίως. Η παγκόσμια και εγχώρια αγορά του τυποποιημένου οίνου θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστική και πολύπλοκη. Η ιστορία του ελληνικού κρασιού καλύπτει μία εξαιρετικά μεγάλη χρονική περίοδο, τη μεγαλύτερη παγκοσμίως, όσον αφορά τη συνεχόμενη καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαχρονική παραγωγή οίνων. Ο κλάδος της οινοποιίας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο για την εγχώρια αγορά ποτών, αλλά και για την ανάπτυξη και προώθηση γενικά των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Στον κλάδο της οινοποιίας έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια διαρθρωτικές αλλαγές που στοχεύουν να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οίνων, έτσι ώστε να αποκτήσουν την αρμόζουσα θέση στην διεθνή αγορά.
Έχει παρατηρηθεί την τελευταία πενταετία μία τάση για διεθνή εξωστρέφεια από τις ελληνικές οινοποιητικές επιχειρήσεις. Oι οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν οι ελληνικές επιχειρήσεις οινοποιίας και η εξέταση των χαρακτηριστικών του κλάδου οινοποιίας, οδηγούν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και πρακτικές για την πορεία του κλάδου. Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης δίνονται βάσει του υποδείγματος των πέντε δυνάμεων του Porter και της ανάλυσης SWOT. Τέλος, συνοψίζονται τα βασικά σημεία που προέκυψαν από τη παραπάνω ανάλυση. | el |
dc.format.extent | 89 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Ανάλυση του κλάδου της οινοποιίας στην Ελλάδα | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων | el |
dc.description.abstractEN | Wine production is a strong industry worldwide. The global and domestic market for standardized wine is considered highly competitive and complex. The history of Greek wine covers an extremely long period, maybe the largest in the world, in terms of continuous growing of the vine and the timeless production of wine. The wine industry is one of the most important sectors of the Greek economy, not only for the domestic beverage market, but also for the general development and promotion of Greek traditional products in foreign markets. In the wine sector, structural changes have been made in recent years to increase the competitiveness of Greek wines in order to gain a prominent position on the international market.
A tendency for international extroversion from the Greek winemaking enterprises has been observed over the last five years. The economic conditions in which Greek winery enterprises operate and the examination of the characteristics of the winery industry, leads to concrete conclusions and practices for the course of the industry. The main conclusions of the study are given on the basis of the five Porter model and the SWOT analysis. Finally, the key points that emerged from the above analysis are summarized. | el |
dc.contributor.master | Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA) | el |
dc.subject.keyword | Οινοποιία | el |
dc.subject.keyword | Οινοπαραγωγικές επιχειρήσεις | el |
dc.subject.keyword | Στρατηγικός σχεδιασμός | el |
dc.subject.keyword | Υπόδειγμα των πέντε συν μια (5+1) δυνάμεων του Porter | el |
dc.subject.keyword | SWOT analysis | el |
dc.subject.keyword | Ελλάδα | el |
dc.date.defense | 2018-07-23 | |