Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.authorΤσώνης, Ευάγγελος
dc.date.accessioned2007-01-22T11:37:05Z
dc.date.available2007-01-22T11:37:05Z
dc.date.issued2007-01-22T11:37:05Z
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/1110
dc.description.abstractΣύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η δυναμική άνοδος του κλάδου αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με ρυθμούς όμως σαφώς χαμηλότερους από αυτούς που επιτεύχθηκαν την τελευταία δεκαετία. Στην ανοδική αυτή πορεία του κλάδου συνετέλεσαν σημαντικά η βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και της τεχνολογίας παραγωγής τους, αποτέλεσμα των συνεχών επενδύσεων των επιχειρήσεων του κλάδου. Λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης που παρατηρείται στον κλάδο, ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Καθ. Porter, είναι η ένταση του εσωτερικού ανταγωνισμού. Οι επιχειρήσεις της έκτης στρατηγικής ομάδας δεν απειλούνται από επιχειρήσεις οι οποίες θα επιθυμούσαν να εισέλθουν στον κλάδο. Απειλούνται όμως από αυτές που ήδη δραστηριοποιούνται σε κάποιο βαθμό στον κλάδο και έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να υπερκεράσουν τους φραγμούς που υπάρχουν για τη μετακίνηση από τη μια στρατηγική ομάδα στην άλλη (mobility barriers) (Γεωργόπουλος, 2002). Κάτι τέτοιο συμβαίνει με τη Friesland, τον δρόμο της οποίας θα μπορούσε να ακολουθήσει και η NESTLE, αφού αμφότερες διαθέτουν τόσο τα απαιτούμενα δίκτυα διανομής, όσο και εμπορικά σήματα που βαρύνουν στη συνείδηση των καταναλωτών. Οι απειλές που δέχονται οι επιχειρήσεις από υποκατάστατα προϊόντα είναι σχεδόν αμελητέες, λόγω της φύσης κυρίως των γαλακτοκομικών προϊόντων, αφού κανένα σχεδόν προϊόν δεν μπορεί να τα υποκαταστήσει πλήρως. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις της έκτης στρατηγικής ομάδας δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι τα παγωτά, το τυρί και οι χυμοί, εξαλείφοντας ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου αυτού. Τέλος, η διαπραγματευτική δύναμη τόσο των προμηθευτών, λόγω κυρίως των μακροχρόνιων συμβολαίων και του μεγάλου όγκου των πωλήσεων των προϊόντων των τριών μεγάλων του κλάδου, όσο και των περισσότέρων αγοραστών για τους ίδιους λόγους, κρίνεται πολύ μικρή. Η κατάσταση αυτή ευνοεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις της εξεταζόμενης στρατηγικής ομάδας και αν προσθέσουμε και τη στενότητα που υπάρχει στην παραγωγή γάλακτος στη χώρα μας, δύσκολα θα απειληθούν από κάποια νέα επιχείρηση.
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isoel
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el
dc.subjectΓαλακτοκομικά προϊόντα -- Βιομηχανία και εμπόριο -- Ελλάδα
dc.subjectΓαλακτοκομικά προϊόντα -- Οργάνωση και διοίκηση -- Ελλάδα
dc.titleΑνάλυση της στρατηγικής των επιχειρήσεων του υποκλάδου της γαλακτοβιομηχανίας
dc.typeMaster Thesis
europeana.isShownAthttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/1110
europeana.typeIMAGE
dc.format.bytes1057672 bytes
dc.identifier.call636.2 ΤΣΩ


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»