dc.contributor.advisor | Τζαβελάς, Γεώργιος | |
dc.contributor.author | Μπελογιάννη, Στέλλα | |
dc.date.accessioned | 2018-01-25T08:52:47Z | |
dc.date.available | 2018-01-25T08:52:47Z | |
dc.date.issued | 2017-12 | |
dc.identifier.uri | https://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/10849 | |
dc.description.abstract | Ο καρκίνος αποτελεί μια από τις ασθένειες οι οποίες μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία και ο καρκίνος του παχέος εντέρου μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες μορφές αυτής. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης και πρόληψης της ασθένειας αυτής, αναδύεται η αναγκαιότητα μελέτης των παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των δημογραφικών και διατροφικών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα στοιχεία, απαραίτητα για την διεξαγωγή της προαναφερθείσας έρευνας συλλέχθηκαν από κατάλληλα διαμορφωμένα ερωτηματολόγια. Τα δεδομένα αυτά μελετήθηκαν και αναλύθηκαν στατιστικά. Η ανάλυση στηρίχτηκε σε κατηγορικές και διατάξιμες κλίμακες με βάση τις οποίες εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για τους διάφορους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι παράγοντες, των οποίων η επιρροή ήταν μεγαλύτερη, υποβλήθηκαν σε περαιτέρω στατιστική ανάλυση μέσω των μεθόδων της λογιστικής παλινδρόμησης και της παραγοντικής ανάλυσης αντιστοιχιών. Μέσω της ανάλυσης αυτής αναγνωρίστηκαν οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν σημαντικότερα -από στατιστικής απόψεως, την εμφάνιση της ασθένειας και συνεπώς δρουν επιβαρυντικά στην υγεία του ατόμου. | el |
dc.format.extent | 147 | el |
dc.language.iso | el | el |
dc.publisher | Πανεπιστήμιο Πειραιώς | el |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.title | Μελέτη δημογραφικών και διατροφικών παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου | el |
dc.title.alternative | A study of the demographic and nutritious factors related to the colon cancer | el |
dc.type | Master Thesis | el |
dc.contributor.department | Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης | el |
dc.description.abstractEN | Cancer is nowadays considered as one of the plagues of modern society and colorectal cancer is one of its most common forms. In the effort of preventing and curing this illness the need to identify the factors that cause colorectal cancer becomes evident. The aim of this thesis is to contribute to this ongoing effort by studying the potential demographic and nutritional factors that may be associated with colorectal cancer.
The data needed to conduct this survey were collected by specifically created questionnaires. The available data were studied and statistically analyzed. The analysis was based on categorical and ordinal scales and led to useful conclusions regarding the various factors which can cause the appearance of colorectal cancer. The ones with the greater influence, were subjected to further statistical analysis, via logistic regression and correspondence analysis. Through this analysis it was made possible to identify the factors which, from a statistical point of view, mostly affect the appearance of the illness and therefore have a negative impact on people’s health. | el |
dc.contributor.master | Εφαρμοσμένη Στατιστική | el |
dc.subject.keyword | Δημογραφία | el |
dc.subject.keyword | Διατροφή | el |
dc.subject.keyword | Καρκίνος του παχέος εντέρου | el |
dc.subject.keyword | Περιγραφική ανάλυση | el |
dc.subject.keyword | Περιγραφική στατιστική | el |
dc.subject.keyword | Στατιστική ανάλυση | el |
dc.subject.keyword | Λογιστική παλινδρόμηση | el |