Εμφάνιση απλής εγγραφής

Διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και μεσογειακή διατροφή

dc.contributor.advisorΤζαβελάς, Γεώργιος
dc.contributor.authorΛιβέρη, Αθανασία
dc.date.accessioned2018-01-18T11:31:35Z
dc.date.available2018-01-18T11:31:35Z
dc.date.issued2017-11
dc.identifier.urihttps://dione.lib.unipi.gr/xmlui/handle/unipi/10647
dc.description.abstractΣκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκτίμηση του βαθμού υιοθέτησης του Μεσογειακού προτύπου διατροφής από τους Έλληνες καθώς και η διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την προσκόλληση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής. Στην μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 1000 άτομα (502 γυναίκες και 498 άνδρες ) τα οποία αποτελούν μέρος της επιδημιολογικής μελέτης ATTIKH. Από τους συμμετέχοντες συλλέχθηκαν τα δημογραφικά, τα σωματομετρικά, τα κλινικά και τα γενικά χαρακτηρίστηκα τους καθώς και το ιατρικό ιστορικό τους και οι διατροφικές τους συνήθεις. Η εκτίμηση του βαθμού υιοθέτησης του Μεσογειακού προτύπου διατροφής πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του διατροφικού δείκτη Mediterranean Diet Score. Η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής αξιολογήθηκε με εύρος 0-55 με υψηλότερες τιμές του δείκτη να υποδηλώνουν μεγαλύτερη προσκόλληση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής (0-20 χαμηλή προσκόλληση, 21-35 μέτρια προσκόλληση και 36-55 υψηλή προσκόλληση). Από την ανάλυση του δείγματος προέκυψε πως μέτρια προσκόλληση στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής παρουσιάζει το 80,6% των συμμετεχόντων, χαμηλή το 15,2% και υψηλή το 4,2%. Η μέση τιμή του δείκτη Mediterranean Diet Score ήταν 26 μονάδες. Βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις ανάμεσα στην προσκόλληση στη Μεσογειακή διατροφή και στο φύλο, στην ηλικία, στην οικογενειακή κατάσταση, στο επίπεδο εκπαίδευσης, στην κοινωνικοοικονομική κατάσταση, στην υπέρταση, στο διαβήτη, στην υπερχοληστερολαιμία, στην καρδιαγγειακή νόσο, στην ημερήσια κατανάλωση καφέ σε ml και στην καθημερινή χρήση βουτύρου (p<0,05). Ακόμη, βρέθηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση ανάμεσα στη «Μέτρια προσκόλληση» στη Μεσογειακή διατροφή και στο φύλο, στην ηλικία, στα υπέρβαρα άτομα αλλά και σε αυτά με φυσιολογικό σωματικό βάρος, στη χρήση βουτύρου, στην ημερήσια κατανάλωση καφέ και στην υπέρταση. Στατιστικά σημαντική σχέση βρέθηκε ανάμεσα στη «Υψηλή προσκόλληση» στη Μεσογειακή διατροφή και στο φύλο καθώς και στο επίπεδο εκπαίδευσης (p-value<0,05). Παρατηρήθηκε ότι η προσκόλληση των Ελλήνων στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής είναι μέτρια. Επομένως, απαιτούνται νέες στρατηγικές για την προώθηση των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.el
dc.format.extent80el
dc.language.isoelel
dc.publisherΠανεπιστήμιο Πειραιώςel
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.titleΔιατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και μεσογειακή διατροφήel
dc.title.alternativeNutrition habits of the Greeks and mediterranean dietel
dc.typeMaster Thesisel
dc.contributor.departmentΣχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμηςel
dc.description.abstractENThe purpose of this dissertation is to assess to what extent the Greeks follow the Mediterranean diet, and to investigate the factors that influence the adherence to the Mediterranean diet. The survey was conducted with a sample of 1000 individuals (502 females and 498 males) which was drawn from the epidemiological study ATTIKI. The demographic, clinical, and general characteristics as well as the medical record and the general dietary habits of the participants were collected in a dataset. The assessment of the degree of the adherence to the Mediterranean diet was processed with the usage of the dietary indicator Mediterranean Diet Score. The adherence of the participants to the Mediterranean diet was assessed with a range of 0-55, with the higher values of the indicator suggesting higher adherence to the Mediterranean diet (ie 0-20 low adherence, 21-35 average, and 36-55 high adherence). The analysis of the data revealed that the 80.6% of the participants demonstrates an average adherence to the Mediterranean diet, while a percentage of 15.2% demonstrates a low adherence and a percentage of 4.2% a high adherence. The mean value of the Mediterranean Diet Score indicator was 26 points. It was found that the adherence to a Mediterranean diet has a statistically significant relationship with the gender, the age and the family status, the level of education, the socioeconomic situation, the high blood pressure, the diabetes, the hypercholesterolemia, the cardiovascular diseases, the daily consumption of caffeine in ml, and the daily consumption of butter (p<0,05). Moreover, an “Average adherence” to the Mediterranean diet was found to be related to gender, age, family status, to obesity as well as to normal body weight, and to the daily consumption of butter, caffeine and to high blood pressure. A statistically significant relationship between “High adherence” to Mediterranean diet and the gender and the level of education (p-value<0,05) was also found. It was observed that the adherence of Greeks to the Mediterranean diet is average. As a result, it can be argued that new strategies for raising awareness about the health dietary habits are much needed.el
dc.contributor.masterΕφαρμοσμένη Στατιστικήel
dc.subject.keywordΜεσογειακή διατροφήel
dc.subject.keywordΈρευναel
dc.subject.keywordΈλληνεςel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές
Εκτός από όπου διευκρινίζεται διαφορετικά, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Διεθνές

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πειραιώς
Επικοινωνήστε μαζί μας
Στείλτε μας τα σχόλιά σας
Created by ELiDOC
Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου "Διώνη", έγιναν στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Ψηφιακής Βιβλιοθήκης» της πράξης «Ψηφιακές υπηρεσίες ανοιχτής πρόσβασης της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς»